Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Žrtve mobbinga najčešće samohrani roditelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruzi mobbing svakodnevno se zbog zlostavljanja na radnom mjestu obrati između četiri i deset osoba, a najčešće su žrtve mobbinga samohrani roditelji, kazala je danas na otvorenju dvodnevne međunarodne konferencije o mobbingu predsjednica te udruge Jadranka Apostolovski.

Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga organizirala je u zagrebačkom hotelu Dubrovnik prvu međunarodnu konferenciju o mobbingu u Hrvatskoj na kojoj će svoja iskustva razmijeniti stručnjaci različitih profila iz nekoliko europskih zemalja.

Pročitajte i ovo Oleg Butković Sukob s predsjednikom Butković odgovorio na izjave o "bratovu poslu s kamionima" i poslao novu poruku Kako napisati motivacijsko pismo, ilustracija ovo morate znati Kako napisati motivacijsko pismo? Jednu stvar nikako ne smijete napraviti

"Zlostavljanje na poslu nije zanemariva pojava, to je ponašanje koje nanosi štetu dostojanstvu i zdravlju ljudi i o tomu nitko ne smije šutjeti", istaknula je Apostolovski.

Prema evidenciji Udruge mobbing 90 posto osoba koje im se obrate trebaju pomoć psihijatra jer im je zbog zlostavljanja načeto psihičko zdravlje.

Pritiscima na poslu posebno su izvrgnuti samohrani roditelji, među kojima je najveći broj žena.

Vrlo često zovu državni službenici i namještenici te radnici u
trgovini koji žele ostati anonimni jer se boje da će izgubiti posao, navodi Apostolovski.

"Najčešće im savjetujemo da prvo upute pritužbu poslodavcu prema čl. 30 Zakona o radu (ZOR), koji štiti dostojanstvo radnika, kako bi se bez suda pokušao riješiti problem dok je još malen", kaže Apostolovski dodajući da kvalitetna komunikacija na poslu sprečava mobbing.

U hrvatskim zakonima zasad nije definiran pojam mobbinga pa radnici zaštitu na sudu traže prema odredbama ZOR-a i drugim zakonima, no Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu upućen je u prošlom sazivu Sabora u zakonsku proceduru.

"Očekujemo da će to biti jedan od prvih zakona o kojima će
raspravljati novi saziv, tko god formirao vlast", kazala je Gordana Sobol, predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova u bivšem sazivu, koji je u ime Udruge mobbing uputio prijedlog.

U Hrvatskoj je dosad pokrenuto više od 100 tužbi radi mobbinga, ali nijedna još nije pravomoćno riješena.

Udrugu mobbing poduprli su u održavanju konferencije Ured
predsjednika RH, Vladin Ured za ljudska prava, Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi, te uredi Grada Zagreba, a konferenciju je svečano otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Tijekom radnog vijeka mobbingu je izložen svaki četvrti radnik, a to je pojava koja se ne smije smatrati trendom već opasnošću", kazao je Bandić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za mentalno zdravlje Veljko Đorđević smatra kako je "ne reagirati na mobbing isto što i ne prijaviti zločin kojega ste svjedoci".

Predstojnik Vladina ureda za ljuska prava Luka Mađerić istaknuo je da u potrošačkom društvu koje teži samo za profitom radno mjesto često postaje izvor stresa, omalovažavanja i pritiska, no "želja za profitom nikada ne smije biti opravdanje za kršenje ljudskih prava".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene