Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Komemorativnim okupljanjem i prigodnim programom pred negdašnjom zgradom Borovo commercea, u čijem podrumu se u tijeku srpske agresije na Vukovar 1991. nalazio odjel vukovarske ratne bolnice, jutros je pod geslom Žrtva Borova naselja za Domovinu počelo obilježavanje 20. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.


Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja 19. studenoga 1991. godine u toj gradskoj četvrti ubijena je 51 osoba, dok je u cijeloj četvrti u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja.

Od oko 800 ranjenika, koliko se nalazilo u podrumu Borovo commercea, 115 odvedeno je u nepoznato. Još se traga za 48 nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Borovo commercea. U spomen na stradale i nestale hrvatske branitelje i civile u Borovu naselju, pred bivšom zgradom Borovo-commercea položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Vezani članci Slika nije dostupna Preživio užas u Borovu naselju: 'Bože moj, je li se to dogodilo meni?' Slika nije dostupna Studenti doma Stjepan Radić obilježili dan sjećanja na žrtve Vukovara

Kolona sjećanja

Nakon prigodnog komemorativnog programa, sudionici skupa uputili su se u Koloni sjećanja gradskim ulicama do crkve Gospe Fatimske gdje će biti služena misa zadušnica. Počast žrtvama Borova naselja i ove su godine došli odati i članovi i članice Udruge Žene u crnom, te Fonda za humanitarno pravo iz Beograda.

U sklopu obljetnice obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu Selu, a današnjem Borovu, te odati počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja. Program obilježavanja Žrtve Borova naselja za Domovinu dio je obilježavanja "Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991." koji je ustanovio Hrvatski sabor kako bi se na dostojnstven i primjeren način obilježio 18. studenog, dan na koji je 1991. slomljena obrana Vukovara. (Hina)