Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komemoracija u Lisinskom

Zoran Milanović prisjetio se Račana: "Sjećam se kad je ušao u moju sobicu, kad je konačno znao da je bolestan..."

Aktualno Galerija Milan Kučan na 15. godišnjici smrti Ivice Račana Milan Kučan na 15. godišnjici smrti Ivice Račana Foto: DNEVNIK.hr Godišnjica smrti Ivice Račana Godišnjica smrti Ivice Račana Foto: DNEVNIK.hr +0 Zoran Milanović Galerija 1/3 >>
Sadašnji predsjednik i dva bivša, stranački veterani, ali i prvi slovenski predsjednik Milan Kučan prisjetili su se Ivice Račana, na skupu povodom 15. godišnjice njegove smrti.

Na skup posvećen sjećanju na Ivicu Račana u povodu 15. godišnjice smrti u maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog, uz predsjednika SDP-a Peđu Grbina, stigli su mnogi članovi stranke, kao i stranački veterani. Tamo su i bivši ministri u Račanovoj Vladi, bivši predsjednici Ivo Josipović i Stipe Mesić, ali i Davor Božinović u ime Vlade.  

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Peđa Grbin pročitao je poruku koju je poslala Račanova udovica, Dijana Pleština

"Dragi Ivice, nedostaješ...", napisala je između ostalog.

Došao je i prvi slovenski predsjednik Milan Kučan. Rekao je kako mu je Ivica Račan bio prijatelj. U govoru se prisjetio stvaranja hrvatske i slovenske države, a događaje '90-ih usporedio je s ratom u Ukrajini.

"Vrlo vjerojatno nakon ovog rata neće biti pobjednika. Poražen je mir", dodao je.   

Milan Kučan na 15. godišnjici smrti Ivice Račana Milan Kučan na 15. godišnjici smrti Ivice Račana Foto: DNEVNIK.hr

"Siguran sam da bih o svemu ovome govorio s Ivicom. Bio je moj prijatelj, prijatelj Slovenije i prijatelj europske ideje. Bio je čovjek čvrstoga kova", dodao je emotivno.

Zoran Milanović prisjetio se komemoracije povodom smrti, od prije 15 godina, a zatim i svog prvog susreta. 

Milan Kučan na 15. godišnjici smrti Ivice Račana Godišnjica smrti Ivice Račana Foto: DNEVNIK.hr

"Bio je dobar čovjek, good guy. Bio je iskren. Ne mogu to sažeti u išta jasnije. Sjećam se kad je ušao u moju sobicu, na Iblerovom trgu kad je konačno znao da je bolestan. Nimalo straha, nimalo panike. 'Čuj, imam rak, idem ja sad pa se vidimo'. Mene je to zbunilo", rekao je Milanović. 

Skup je završen uz Račanovu omiljenu pjesmu, "Tvoja zemlja", Vice Vukova. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene