Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović u Parizu je komentirao današnje uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića.


Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji danas u Parizu sudjeluje na konferenciji o zapošljavanju mladih, komentirao je uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića u sklopu afere Remorker.

Vezani članci Mislav Bago - 1 Sukobi premijera i predsjednika i ovaj mjesec dominirali: Tko je u svađama profitirao, a tko izgubio? Jens Stoltenberg i Zoran Milanović Milanović razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a, otkriveno i o kojim su temama pričali

>> Pogledajte prve snimke Vidoševićevog izlaska iz kuće i ulaska u HGK!

'Mogu komentirati, ali nema smisla da komentiram jer uhidbene dokumente nisam vidio, dokumente o istrazi nisam vidio, o tome znam iz medija kao i vi. Kao što vidite, naša Vlada nema puna usta borbe protiv korupcije, ne razmeće se time, svi oni koji galame o tome su u pravilu najsumnjiviji. Neću vam reći ni neka institucije rade svoj posao, zna se tko je i to govorio', rekao je premijer.

'Optužbe su teške, treba ih dokazati na sudu, mogu se ograničiti na komentar da je to zabrinjavajuće sve skupa', zaključio je Milanović.

O nezaposlenosti mladih: Statistike su varljive

Premijer je komentirao i problem nezaposlenosti među mladima, što je goruće pitanje u cijeloj Europi. U podatak prema kojemu je u Hrvatskoj čak 52,8 posto mladih do 25 godina bez posla ne vjeruje previše.

'Statistike su jako varljive, morat ćemo vidjeti što znači to u Hrvatskoj (...) Baš ovoliki postotak nezaposlenih nije', rekao je, napominjući da su mnoga rješenja moguća i dodajući da nije nužno odgovor ni taj da svi na sveučilište idu studirati bilo što.

O deficitu: Moramo se još malo strpjeti

Osvrnuo se i na pitanje deficita i ulaska Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita zbog prekoračenja europskog limita od 3 posto.

'Nama 1 posto rasta nominalno znači tri milijarde kuna, 1,5 posto je pet milijardi više stvorenih vrijednosti. Kada bismo imali stope koje smo nekad smatrali normalnima onda bi i problem deficita bio manji. Vlada od prvog dana provodi reforme, to i MMF kaže. Pitanje je koliko daleko ići jer to onda može imati negativan rezultat. Moramo se još malo strpjeti što ne znači ležati i ne raditi ništa', rekao je premijer.

Naveo je dosad provedene reforme i mjere, uključujući i smanjenje bruto plaća u javnom sektoru od 3 posto. 'Ali to nije dovoljno da bismo u kratkom roku Hrvatsku vratili u okvire i standarde kriterija EU, a to je 3 posto deficita što je u godinama rasta lako, ali u stagnaciji koja traje dugo i iscrpila je sve živo i neživo, teško je ostvariti', dodao je Milanović, najavljujući da će biti teško te da je svjestan kako građanima to ne zvuči kao božićna melodija.

U Pariz stigli gotovo svi čelnici EU

Inače, u francusku je prijestolnicu stiglo čak 24 od 28 čelnika zemalja članica EU. Poseban sastanak održali su ministri rada zemalja članica.

Prema posljednjim podacima Eurostata, podaci o nezaposlenosti mladih su alarmantni. Čak 5,6 milijuna odnosno 23,5 posto mladih do 25 godina je bez posla.

Najteža je situacija u Grčkoj gdje je stopa nezaposlenosti mladih 57,3 posto, zatim u Španjolskoj 56,5 posto. Hrvatska je na neslavnom trećem mjestu s 52,8 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju