Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović u Parizu je komentirao današnje uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića.


Hrvatski premijer Zoran Milanović, koji danas u Parizu sudjeluje na konferenciji o zapošljavanju mladih, komentirao je uhićenje predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića u sklopu afere Remorker.

>> Pogledajte prve snimke Vidoševićevog izlaska iz kuće i ulaska u HGK!

Vezani članci Zoran Milanović (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Zoran Milanović o Schengenu: ''Kao predsjednik ću dokazati da mjesta za rezerve prema Hrvatskoj nema'' Slika nije dostupna Nadanu Vidoševiću određeno mjesec dana istražnog zatvora

'Mogu komentirati, ali nema smisla da komentiram jer uhidbene dokumente nisam vidio, dokumente o istrazi nisam vidio, o tome znam iz medija kao i vi. Kao što vidite, naša Vlada nema puna usta borbe protiv korupcije, ne razmeće se time, svi oni koji galame o tome su u pravilu najsumnjiviji. Neću vam reći ni neka institucije rade svoj posao, zna se tko je i to govorio', rekao je premijer.

'Optužbe su teške, treba ih dokazati na sudu, mogu se ograničiti na komentar da je to zabrinjavajuće sve skupa', zaključio je Milanović.

O nezaposlenosti mladih: Statistike su varljive

Premijer je komentirao i problem nezaposlenosti među mladima, što je goruće pitanje u cijeloj Europi. U podatak prema kojemu je u Hrvatskoj čak 52,8 posto mladih do 25 godina bez posla ne vjeruje previše.

'Statistike su jako varljive, morat ćemo vidjeti što znači to u Hrvatskoj (...) Baš ovoliki postotak nezaposlenih nije', rekao je, napominjući da su mnoga rješenja moguća i dodajući da nije nužno odgovor ni taj da svi na sveučilište idu studirati bilo što.

O deficitu: Moramo se još malo strpjeti

Osvrnuo se i na pitanje deficita i ulaska Hrvatske u proceduru prekomjernog deficita zbog prekoračenja europskog limita od 3 posto.

'Nama 1 posto rasta nominalno znači tri milijarde kuna, 1,5 posto je pet milijardi više stvorenih vrijednosti. Kada bismo imali stope koje smo nekad smatrali normalnima onda bi i problem deficita bio manji. Vlada od prvog dana provodi reforme, to i MMF kaže. Pitanje je koliko daleko ići jer to onda može imati negativan rezultat. Moramo se još malo strpjeti što ne znači ležati i ne raditi ništa', rekao je premijer.

Naveo je dosad provedene reforme i mjere, uključujući i smanjenje bruto plaća u javnom sektoru od 3 posto. 'Ali to nije dovoljno da bismo u kratkom roku Hrvatsku vratili u okvire i standarde kriterija EU, a to je 3 posto deficita što je u godinama rasta lako, ali u stagnaciji koja traje dugo i iscrpila je sve živo i neživo, teško je ostvariti', dodao je Milanović, najavljujući da će biti teško te da je svjestan kako građanima to ne zvuči kao božićna melodija.

U Pariz stigli gotovo svi čelnici EU

Inače, u francusku je prijestolnicu stiglo čak 24 od 28 čelnika zemalja članica EU. Poseban sastanak održali su ministri rada zemalja članica.

Prema posljednjim podacima Eurostata, podaci o nezaposlenosti mladih su alarmantni. Čak 5,6 milijuna odnosno 23,5 posto mladih do 25 godina je bez posla.

Najteža je situacija u Grčkoj gdje je stopa nezaposlenosti mladih 57,3 posto, zatim u Španjolskoj 56,5 posto. Hrvatska je na neslavnom trećem mjestu s 52,8 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook