Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prema nalazu revizije, jedan ministar uzimao akontaciju za putovanja na koja nije išao, da bi "posuđeno" na kraju vraćao u ratama.


Premijer Zoran Milanović odbio je u petak komentirati nalaze državne revizije o nepravilnostima s putnim nalazima u jednom ministarstvu dok se detaljnije ne upozna s tim pitanjem.

Vezani članci Zoran Milanović - 2 Zoran Milanović: ''Ja sam predsjednik i Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini. To su političke činjenice'' Govor predsjednika Milanović na Općoj skupštini UN-a Govor predsjednika Milanovića pred UN-om: "Populisti i dezinformacijske kampanje ljuljaju povjerenje u medije i znanost"

"Ja, na žalost ili na sreću, moram odgovorati i na ovakva pitanja i na pitanjakamo je nestao novac iz blagajne u nekom gradu u kojem nisam bio pola godine. Dakle, ne mogu znati, a kad saznam, onda ću se o tome očitovati, kad budem imao što reći, a trenutačno ne mogu reći ništa", rekao je Milanović.

U raspravi o radu Državnog ureda za reviziju u četvrtak je saborska oporba optužila vladu da ignorira nalaze državne revizije koji govore o nepravilnostima u pojedinim ministarstvima.

U raspravi je rečeno da se tolerira to što je, prema nalazu revizije, jedan ministar uzimao akontaciju za putovanja na koja nije išao, da bi "posuđeno" na kraju vraćao u ratama.

Zastupnici nisu rekli o kojem je ministru riječ, no u nalazu državne revizije stoji da je u ministarstvu kulture tijekom 2013. sa službene kartice podizana gotovina, što nije evidentirano u okviru blagajničkog poslovanja, nego na računu ostalih nespomenutih rashoda, bez specifikacije troškova.

Milanović je rekao da on ne sumnja u vjerodostojnost nalaza državne revizije, ali da se ne želi izjašnjavati dok se ne upozna s pojedinostima.

Zastupnik HDZ-a: Političke stranke djeluju zakonitije od tijela državne uprave

"Ne mogu vam ništa reći prije nego što vidim detalje, čujem očitovanja i donesem svoju prosudbu, jer bi to zaista bilo neozbiljno", rekao je.

Milanović nije htio komentirati ni odluku predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović o pokretanju postupka za određivanje sjedišta svojeg ureda te da se u tu svrhu osniva povjerenstvo koje će utvrditi uvjete, odnosno smještajne potrebe ureda, polazeći od sigurnosnih, tehničkih, protokolarnih i prostornih standarda.

"Neću to više komentirati", rekao je Milanović, zamolivši da mu se više ne postavljaju takva pitanja, "osim kad se radi o pitanjima od velikog nacionalnog interesa, nacionalne sigurnosti, u kojima su vlada, predsjednik i premijer upućeni jedni na druge, a toga, nadam se, neće biti u miru i u okolnostima u kojima živimo".

"To neću komentirati jer ja imam svoj posao, imamo ozbiljan teret i odgovornost na sebi i ne mogu se baviti trivijalnim stvarima i produžetkom presjedničke kampanje", rekao je Milanović.

Također je odbio komentirati otkaze poznatim novinarkama na HTV-u Elizabeti Gojan i Hloverki Novak Srzić.

"Ne znam ništa o tome izvan medija i ne mogu se uplitati u poslovne procedure, gdje se, valjda, zna što se radi i pravila kako stvari funkcioniraju. Svaki moj komentar bio bi oblik pritiska, a ako ga nije bilo ni u jednom ni u drugom pravcu, neće ga biti ni u ovom. Sustav mora funkcionirati i ljudi moraju preuzimati odgovornost za odluke koje donose i kada griješe i kada su pravu", rekao je premijer. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook