Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Podmazivanje, čišćenje, hlađenje, uloge su koje ulje u automobilu preuzima na sebe kada ga naravno u motoru ne nedostaje. No što bi se dogodilo kada ulja ne bi bilo i znate li koje su posljedice ako ne provjeravate ulje u motoru?


Ako postoje dijelovi koji se neprestano kreću stijenkama jedno uz drugo, normalna pojava je trošenje tog materijala, stoga potrebno je svojevrsno podmazivanje što je bez ulja nemoguće. Nečistoća koja je prisutna u motoru, a stvara se na stijenakama prilikom rada motora uvelike čini smetnju, a ne pravovremenom promjenom ulja rad u takvim uvjetima prilično bi skratio vijek motora.

Vezani članci Izgorjelo vozilo u Makarskoj - 11 FOTO Izgorio još jedan automobil: Požar je planuo nakon ponoći u Makarskoj Ilustracija Praznik rada nije svima bio sretan: Policajac sa službenim vozilom završio u kanalu

Jedna od važnijih uloga jest i hlađenje motora. Kretanjem klipova u cilindru dolazi do iznimno visokih temperatura u motoru, a ulje ovdje dolazi kao masa koja hladi i visoku temperaturu ravnomjerno prenosi na ostale dijelove motora kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Video u nastavku ukazuje na neodgovorno ponašanje vlasnika prema svojim limenim ljubimcima, a osam od deset automobila pokazalo je žeđ za tom najvažnijom tekućinom. Nekako sumnjamo da bi situacija u nas bila imalo drugačija, a najveći i ujedno najmanji problem trebao bi biti provjera iste svakih 2 mjeseca. Stoga nemojte zanemariti ovu važnu provjeru jer ako dođe do ishoda namjerno testiranog u video uratku, možete jedino nazvati neku od službi za pomoć na cestama, a budući rad vašeg motora pod velikim je upitnikom, piše portal Automobili.hr.

Sve pobrojeno djeluje kao odmor za motor, no što bi se zaista dogodilo da ulja u motoru nema? Vjerojatno pogađate s obzirom da nedostaje sve iznad nabrojeno, no u praksi bi to izgledalo ovako. Ne pokušavajte ovo “kod kuće” nego odvojite minutu i uštedite mogući trošak popravka!

Pogledajte video!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju