Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povlašteno u rezidencijama

Znate li po kojoj cijeni ljetuje hrvatski državni vrh?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mjere štednje stigle su i do prava na korištenje luksuznih rezidencija na teret poreznih obveznika. Nakon osam godina, mijenjaju se pravila tko i po kojim uvjetima smije koristiti državne rezidencije.

U sedam vila koliko ih Hrvatska ima, pet štićenih osoba, ali i njihovi gosti, po jeftinim cijenama imaju pravo ljetovati koliko žele.

Pročitajte i ovo Krešendo: Jadranka Kosor podcast Krešendo Bivša premijerka otkrila kako je izgledalo sastavljanje lista: ''Jadranka Kosor pronađena gola na vrhu zgrade, naišao je Šeks...'' Slika nije dostupna Vojni objekt Peneda Predsjednica će ljetovati na Brijunima, troškove snosi sama

Cijena sobe u četiri brijunske vile povlaštena je za državni vrh, samo 190 kuna. Cijene apartmana kreću se između 270 i 450 kuna, a molbe su već stigle.

Zahtjevi za korištenjem rezidencijalnih objekata u ljetnim mjesecima, i to u službene svrhe, stigli su iz Ureda Predsjednika te Ureda Vlade. Predsjednik Vrhovnog suda zatražio je korištenje apartmana za osobne potrebe. Svi zahtjevi se odnose na korištenje objekata na Brijunima.

>> Povlaštene cijene za prazne državne rezidencije

Državnih vila ukupno je sedam. Lapad u Dubrovniku, cijeli rezidencijalni kompleks od 4 vile i nekoliko apartmana na Brijunima, vila Kovač na Hvaru, te zagrebačka vila u Visokoj.

Iz sigurnosnog, ali i troškovnog aspekta, državne rezidencije za političare su bolje nego privatni smještaj. 'Plaže oko rezidencijalnih objekata su uglavnom ograđene. Zaštićene i manje je potrebno poduzimati mjera zaštite i troškovno je dakle to efikasnije', rekao je stručnjak za poslove sigurnosti Marko Kričanić.

Pravo ljetovanja u državnim rezidencijama imaju predsjednik Sabora, države i Vlade, predsjednik Vrhovnog suda i predsjednica Ustavnog suda te njihovi gosti. Predsjednicima Sudova ta bi se prava novom odlukom mogla ukinuti.

Bivša premijerka rezidencijalnu vilu koristila je samo jednom. Inače je ljetovala na Braču, što je stvaralo probleme osiguranju. 'Trebalo je osiguravati i taj objekt i hotel i moju sobu i plažu', rekla je Kosor. Najviše pozornosti, sjeća se, izazivala je upravo na plaži. 'Kad bih ja ustala sa željom da se pođem okupati, da uđem u more, onda bih odjedanput ugledala stotinjak mobitela ljudi koji su to htjeli slikati. Onda bih odustala, jer mi je bilo neugodno', sjeća se Jadranka Kosor.

Inozemni političari, politička elita te slavni i bogati česti su gosti u našim vilama. Najviše na Brijunima, gdje su na naš račun već ljetovali bračni par Tadić, ali i Borut Pahor.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene