Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Atraktivna pozicija, luksuzan smještaj, daleko od očiju javnosti, državne rezidencije imaju se čime pohvaliti. A oni koji na njih imaju pravo, ako ih požele privatno koristiti, dobit će i povlaštene cijene.


Gužva na moru u punom jeku, no ne i u državnim rezidencijama koje se mogu koristiti za odmor. U hvarsku vilu prvi put neće bivši predsjednik Stjepan Mesić. 'Da je bivši predsjednik boravio na Hvaru, on bi platio i određene troškove, ovako ćemo imati prihod nula', rekao je Jozo Sarač iz Ureda za upravljanje državnom imovinom.

>> Mesić ljetuje u vlastitom aranžmanu

Vezani članci Izvlačenje vozila iz mora, ilustracija Drama na Hvaru: Tijekom iskrcaja pukli konopi, teretno vozilo završilo u moru Kamere uhvatile Beroša i Božinovića u razgovoru o premijeru - 1 Beroš i Božinović zaboravili isključiti mikrofone, poslušajte razgovor prije sastanka s premijerom: "Nije ti on sretan kad dovodiš..."

No, ni s prihodom ne bi bilo mnogo više. Rezidencije se koriste po povlaštenim cijenama. Ima ih pravo tražiti pet štićenih osoba u Hrvatskoj, a to su predsjednik Sabora, države, predsjednica Vlade, predsjednik Vrhovnog suda i predsjednica Ustavnog suda. 'I naravno njihovi gosti koje oni preporuče', objašnjava Sarač.

Nedavno je tako na naš račun ljetovala supruga srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Državne rezidencije statusni su simboli država. U susjednoj Srbiji to je Karađorđevo, Sloveniji Kranj, Makedoniji Ohrid. Naših je nekoliko top destinacija poželjnih za ljetovanja ili odmor, a među njima su vila u Dubrovniku, Brijuni s najvećim brojem vila i apartmana smještenih i na okolnim otočićima, Hvar, kao i zagrebačka vila u Visokoj. Za sada nema interesa, unatoč cijenama.

'To je tarifa koja je utvrđena još 2004. godine. Ipak, ako boravi privatno nije mu puna cijena, ali nije mu ni besplatno', kaže Sarač. Pa su dobili cijenu koja se nije mijenjala šest godina, unatoč inflaciji. A možda bi država u konačnici trebala razmisliti i o promjeni namjene rezidencija jer sada se plaća jedino trošak njihovog održavanja.