Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INSTITUT OBJAVIO

Znate li kako gradovi troše vaš novac? Zagreb je u vrhu po transparentnosti, pogledajte tko je najgori

Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Koliko transparentno hrvatski gradovi troše novac? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Njihovi su proračuni teški nekoliko milijardi kuna, a pola od toga kontrolira zagrebački gradonačelnik. Riječ je o gradovima. A znate li na što se novac troši, kako to pronaći na web-stranicama i pratiti?

Institut za javne financije već godinama prati gradove koji transparentno objavljuju kako se troši novac njihovih sugrađana, ali i tko je u tome najlošiji.

Pročitajte i ovo Ilustracija gradsko izborno povjerenstvo Kako zaraditi na dan izbora: Objavljen poziv za Zagreb, ima jedan uvjet Slika nije dostupna Uoči glasanja u Zagrebu Mjera roditelj-odgojitelj podijelila vijećnike: Jedni postavili uvjete, drugi optužuju Tomaševića - "Obmanuo je javnost"

Iako se po izjavama građana ne bi reklo da je Grad Zagreb transparentan po pitanju trošenja javnog novca, Institut za javne financije drukčijeg je mišljenja. Zagreb po njihovoj analizi ima jedan od najtransparentnijih proračuna u zemlji. Građanima je do u detalje dostupan na internetskim stranicama Grada.

"To je još jedan dokaz da je istina spora, ali dostižna, i hvala Institutu na toj transparentnosti i priznanju", kazao je gradonačelnik Milan Bandić. Među odlikašima je i Grad Rijeka. Njihov proračun također je dostupan građanima.

Riječani mogu sami kreirati gradski proračun, i to preko aplikacije Proračunajme, koja je dostupna svim građanima. Dovoljno je samo odabrati projekt koji želite ugraditi u proračun. "Pri kraju godine analiziraju se rezultati i onda nastojimo u proračunu za sljedeću godinu ugraditi ono što su građani najviše predlagali tijekom godine", kazao je Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.

Osim Zagreba i Rijeke, među najboljima su i primjerice Sisak, Slavonski Brod, Split i Koprivnica. Među relativno transparentnima su Čazma, Gospić, Ilok, Lipik, Metković, Županja, a dva najmanje transparentna grada su Trilj i Vrgorac.

U Vrgorcu se s takvom ocjenom ne slažu. Web-stranica im, kažu, u trenutku provođenja istraživanja samo nije bila dovoljno pregledna. "Pokazat ćemo prema njima da smo uploadali sve na stranicu i gdje se to nalazi. Stranicu ćemo prilagoditi kako god Institut predloži", rekao je Goran Čulav iz Grada Vrgorca.

Hrvatski gradovi, općine i županije za transparentnost proračuna dobili su vrlo dobru četvorku. No na popravni ispit će 25, uglavnom manjih općina, koje na web-stranicama nisu objavile niti jedan dokument.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene