Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oporba kritizira

"Neostvariv i nabujao": Prihvaćen zagrebački proračun težak 9,3 milijarde kuna

Izglasan proračun Grada Zagreba (Foto: Dnevnik.hr)
Izglasan proračun Grada Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Izglasan proračun Grada Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Izglasan proračun Grada Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Milan Bandić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrija Mikulić, predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su u četvrtak većinom glasova proračun za iduću godinu od 7,57 milijarda kuna bez proračunskih korisnika, to jest 9,3 milijarde kuna kada se dodaju i oni.

Za proračun je glasovalo 27 zastupnika, 19 ih je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Prihvaćeno je i svih sedam HDZ-ovih amandmana kojima je ta stranka uvjetovala potporu proračunu.

Pročitajte i ovo Počinje izgradnja Biciklističke magistrale - 3 u Zagrebu Biciklom od Savske do Dugog Sela: Počinje izgradnja Biciklističke magistrale Prvi maj na Maksimiru Na Maksimiru Zagrepčanima tradicionalno za Prvi maj grah i nastup Gibonnija

Gotovo ništa od amandmana koje je predlagala oporba nije prošlo. Čuli smo danas i niz kritika iz redova oporbe - da proračun nije dovoljno razvojan niti socijalan, da je riječ o više puta viđenom scenariju od strane Milana Bandića i da će se opet ponavljati povijest odnosno da će se vidjeti da od planiranih bitnih kapitalnih proHDZ je imao više amandmana i projekata opet neće biti ništa.

Od strane koalicijskog partnera HDZ-a čuli smo da su zadovoljni proračunom. Bruna Esih iz stranke Neovisni za Hrvatsku rekla nam je da je on stabilizirajući. Demantirala je navode da je njihov uvjet za proračun bio postavljanje Zlatka Hasanbegovića u kazališno vijeće za HNK kao predstavnik grada Zagreba.

Kaže da je to zapravo samo mjesto koje pripada njihovoj kvoti. Ta točka je stavljena jutros u dnevni red po hitnom postupku. Sjednica se nastavlja i dalje, na rasporedu su druge točke, a prema svemu sudeći i u petak ih čeka višesatna rasprava.

Vlastiti i namjenski prihodi i primitci proračunskih korisnika iznose oko 1,76 milijarda kuna.

"Gradonačelnik ne izvršava vlastiti proračun, a isto tako ne izvršava ni amandmane. Gradonačelnik je u trajnoj kampanji te nudi proračun koji je neostvariv, nabujao", ustvrdila je gradska zastupnica Sandra Švaljek (Nezavisna lista Sandre Švaljek).

"Drago mi je da nam se gradonačelnik pridružio budući da se već nekoliko sjednica ustalila praksa da nas nakon aktualnog sata napusti, ne znam kojim poslom - da li na ročišta ili nekim drugim poslom. Ajmo se ne praviti blesavi, znamo i zašto je kasnila sjednica Skupštine danas", rekao je Tomislav Tomašević aludirajući na današnje pripremno ročište Bandiću u aferi "štandovi". Na to mu je predsjednik Skupštine Andrija Mikulić izrekao opomenu.

Tomašević je novinarima poslije rekao kako mu je Mikulić izrekao opomenu zbog riječi "blesav", a tu je, ocijenio je, riječ o "figuri govora koja nikog ne ugrožava". "Vidjeli ste da su se tolerirale uvrede na moj račun iako sam govorio argumentima", ustvrdio je te poručio da će oni i, vjeruje, veći dio oporbe - ako se tako nastavi sjednica Skupštine - svaki put izaći van, a u dvorani neće biti ni kad Mikulić "na arbitrarni način bude procjenjivao kršenje poslovnika".

Gradska zastupnica Glasa Anka Mrak-Taritaš rekla je kako nije imala nikakve dvojbe te da je bila apsolutno uvjerena da će proračun proći. "To su već scenariji koje smo vidjeli", dodala je.

"Ove godine smo vidjeli da gradonačelnik nema nikakav problem s amandmanima. Trebate na nekoj stavci 20 milijuna, ma ajmo dati 30, nećemo škrtariti. Nakon šest mjeseci ćemo reći da nismo napravili ništa i vratit ćemo na početnu poziciju", komentirala je Mrak-Taritaš.

I ona je kritizirala predsjednika Skupštine Mikulića te je ocijenila da je preuzeo dosta velikih ovlasti. "Iskoristila bih jednu riječ koja mi to karakterizira - bahatost", dodala je.

Ocijenila je da se Mikulić ne ponaša jednako prema svima. "Pokazalo se da bahatošću skriva nesigurnost i da loše vodi Skupštinu", istaknula je, dodajući kako pritom misli na veliki broj stanaka koje su obilježile današnju raspravu o proračunu. (I.D. / J.K. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene