Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crvena, žuta, zelena...

Boje na nas utječu i više nego smo toga svjesni!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Crvena, žuta, zelena i plava nisu samo ukras za oči, već na nas utječu i više nego što smo toga svjesni. Tako barem kažu istraživanja i iskustva.

Bolno koljeno, manjak apetita i agresivnost - sve možemo ukloniti pomoću - boja! To je doznala ekipa Provjerenog u razgovoru s fizioterapeutom, ekonomisticom, etnografkinjom i atletičarkom. Lisa Stublić je do prije dvije godine živjela u SAD-u, a onda se preselila u Hrvatsku i postala članica našeg olimpijskog tima. Bolove u koljenu rješava – narančastom ljepljivom trakom. Njezin fizioterapeut, naime, primjenjuje metodu medi-tapinga.

Pročitajte i ovo Provjereno: Moje mjesto pod suncem - 8 Moje mjesto pod suncem Posebno mjesto koje pomaže drugima: "Kako očekivati da dijete bude dobro i pristojno u školi kad je zapravo gladno?" Provjereno: Hrvatski sabor - 1 Unosan biznis Svi mi sudjelujemo u njihovom financiranju, a jedna osoba može ih osnovati koliko želi: Novih stranaka imamo na izvoz

>> Je li ovo najpopularnija boja na svijetu?

Osim u medicini, o bojama znaju i oni iz svijeta marketinga. Tako, primjerice, kombinacija žute i crvene potiče glad, pa je pogodna za restorane. Anita Kuharić radila je i svoje istraživanje – kako boje utječu na potrošače. Tijekom istraživanja naišla je na zanimljive rezultate iz SAD-a koje su proveli u zatvoru u kojem su zatvorenici bili iznimno agresivni. ‘Zatvorenici koji su bili među zidovima obojanim plavom i narančastom bojom imali su veću agresivost od zatvorenika koje su naknadno stavili u rozu boju i agresivnost se smanjila do minimuma’, kaže Anita, ali dodaje kako je agresivnost u zatvoru sa zidovima ružičaste boje opet porasla nakon 3 mjeseca, kada se oko navinulo na boju.

A možda će vas iznenaditi i podatak da su crvena i ružičasta nekada bile muške boje! Dok je za žene bila rezervirana ona koju danas voli najveći broj ljudi na zemlji. O kojoj boji je riječ? Doznajte u prilogu Provjerenog!

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite PROVJERENO putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene