U uvali Peleš u Rogoznici pojavili su se vatreni crvi, a jedna je osoba zbog opeklina završila na hitnoj. Znanstvenica Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu objasnila je o kakvim životinjama je riječ i zašto su vatreni crvi opasni za ljude.

Galerija


Redakciji portala Morski.hr javila se znanstvenica Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. S kolegicom Cristinom Gioia Di Camillo s Veleučilišta u talijanskoj regiji Merche, prati populaciju ove vrste. Znanstvenica je objasnila da vatreni crvi nisu opasni samo za ljude, nego i za morske zvjezdače.

Vezani članci Slika nije dostupna Požar kod Omiša pod nadzorom, izgorjelo 60 hektara Slika nije dostupna Naoko mirna površina ovog jezera u Hrvatskoj krije svoje tajne

"Jao onome tko dodirne vatrenog crva! Bijeli čuperci su građeni od tankih iglica koje se zovu četine i sadrže toksine. Poput ”vatrenog koralja”, naziv “vatreni crv” dolazi zbog boli i goruće senzacije koje se osjete kada dođete u dodir s četinama, poručuje znanstvenica i napominje kako se ova vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno zatopljenje pomaže širenju vatrenog crva u Sredozemnom moru.

Nadalje, vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen, a čak ga ni ribari ne koriste za ješku. Za sve veći broj oštećenih zvjezdača u moru, kriv je upravo ovaj predator - Hermodice carunculata (vatreni crv ili crv pas). Prošlog ljeta broj oštećenih zvjezdača duž jadranske obale je visok i zabilježeno ih je 5-7 po ronjenju!

Šaren, otrovan, proždrljiv: to su pojmovi koji najbolje opisuju vatrenog crva. Za razliku od mnogih vrsta crva koje karakteriziraju neupadljive boje, vatreni crv je lako uočljiv zbog svoje crvene boje, efekta prelijevanja boja, značajne veličine (duljine do 30 cm) i bijelih čuperaka koji mu krase tijelo, navodi znanstvenica i apelira da ako netko ima fotografiju vatrenog crva na zvjezdačama ili na nekoj drugoj životinji da ju pošalje na mail ambientemarinoinfo@gmail.com ili ju objavi na Facebook stranici Morski Okoliš (Ambiente Marino).