Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predložio dopisom

Zmajlović traži da se što prije potpiše sporazum o zaštiti okoliša s BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović je dopisom mjerodavnome ministru BiH Mirku Šaroviću predložio da se uskoro sastanu i potpišu međudržavni sporazum o suradnji između Vlade RH i Vijeća ministara BiH o zaštiti okoliša i održivom razvoju.

S obzirom na to da je do kraja prošle godine trebala biti uspostavljena automatska mjerna postaja u rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, jučer je hrvatska strana zatražila odgovor.

U dopisu je ministar Zmajlović izvijestio ministra Šarovića o provedenim aktivnostima hrvatskog Ministarstva zaštite okoliša i prirode, priopćilo je to ministarstvo.Najavilo je kako su daljnje aktivnosti ministarstva dnevno praćenje stanja imisija u Slavonskome Brodu te nastavak rada radnih skupina po ugovorenim točkama.

Uz potpisivanje međudržavnog sporazuma, daljnje aktivnosti ministarstva su i postavljanje mjerne postaje, projekt za izradu katastra onečišćivača i meteorološkog modela te praćenje modernizacije rafinerije u Bosanskome Brodu. Najavljene su i dodatne aktivnosti za utvrđivanje izvora onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda.

>>
Novo zagađenje u Sl. Brodu: Deset puta više sumporovodika od dopuštenog

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u priopćenju navodi i kako kroz stručne službe Državnoga hidrometeorološkog zavoda kontinuirano prati podatke o koncentracijama spojeva u zraku na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu te da su od 1. do 8. siječnja uočene povećane satne vrijednosti benzena svaki dan i povećane srednje dnevne (pet dana); povećane satne i dnevne vrijednosti sumporovodika u dva dana (3. i 8. siječnja), povećane satne vrijednosti lebdećih čestica svaki dan i srednje dnevne u šest dana.

Ministarstvo navodi i kako uskoro očekuje drugi sastanak radne skupine na kojem će se podnijeti izvještaj o dogovorenim i pokrenutim aktivnostima.

Hrvatski supredsjedatelj, pomoćnik ministra Goran Heffer poslao je 8. siječnja dopis pomoćnici ministrice Svjetlani Radusin, supredsjedateljici radne skupine iz BiH, u kojem ju je izvijestio o realiziranim aktivnostima s hrvatske strane od sastanka u rujnu do kraja 2012. te je zatražio povratne informacije o provedenim aktivnostima koje su oni preuzeli. Heffer je predložio novi sastanak od 11. do 22. veljače kako bi se nastavile aktivnosti u skladu s ugovorenim planom. U dopisu je zatražio povratnu informaciju o postavljanju automatske mjerne postaje u sklopu rafinerije nafte u Bosanskome Brodu koja je, u skladu s okolišnom dozvolom, trebala biti uspostavljena do 31. prosinca 2012.

Hrvatsko ministarstvo podsjeća i da je kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osiguralo 2,5 milijuna kuna za postavljanje još jedne mjerne postaje u Slavonskome Brodu. Javni natječaj za tu mjernu postaju završio je 3. siječnja, a sutra se otvaraju ponude.

Rafinerija nafte u Bosanskome Brodu počela je, nakon remonta, punim kapacitetom raditi prije deset dana. Koncentracija sumporovodika od 70 mikrograma po prostornome metru, deset puta veća od dopuštene, i ponovni kvar na mjernim uređajima za praćenje kakvoće zraka ponovno su uzbunili stanovnike Slavonskoga Broda, koji tvrde da je rafinerija u Bosanskome Brodu uzrok onečišćenja zraka u njihovu gradu. (Hina)

Pročitajte i ovo Hitna pomoć Jedna osoba privedena Strava u Slavoniji: U centru grada pronađeno tijelo, sumnja se na ubojstvo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene