Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rafinerija u punom pogonu

Novo zagađenje u Sl. Brodu: Deset puta više sumporovodika od dopuštenog

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok su još radili, mjerni su uređaji zabilježili deset puta veću koncentraciju sumporovodika od dozvoljene. U međuvremenu su se pokvarili pa je moguće da najviše vrijednosti nisu ni zabilježili.

Koncentracija sumporovodika od 70 mikrograma po prostornome metru, deset puta veća od dopuštene, i ponovni kvar na mjernim uređajima za praćenje kakvoće zraka ponovno su uzbunili stanovnike Slavonskoga Broda, koji upiru prstom u rafineriju u Bosanskome Brodu.

Pročitajte i ovo Potres u BiH Još jedan Opet se zatreslo tlo u blizini Hrvatske, građani javljaju: “Bio je kratak, ali intenzivan“ Pomor ribe u rijeci Orljavi - 6 što se događa? Orljavom već danima plutaju lešine riba, reagirala inspekcija: "Smrad se širi na kilometar..."

>> Slavonski Brod: Benzen i dalje stvara velike probleme

"Nažalost, stanje je dosta alarmantno, jučer su bile povišene koncentracije sumporovodika, a prije nekoliko dana benzena. U međuvremenu uređaji su bili u kvaru, tako da možda najviše vrijednosti i nisu mjerene. Nema tu slučajnosti, kvarovi su česti", kaže član Građanske inicijative za čist zrak u Slavonskome Brodu Peter Tot Đerđ.

Čekajući postavljanje još jedne mjerne postaje za praćenje kakvoće zraka, Tot Đerđ ističe kako će važan pomak u cijeloj situaciji biti i najavljeni sporazum o zaštiti okoliša Hrvatske i Bosne i Hercegovine kojim će se definirati suradnja u slučajevima prekograničnog onečišćenja okoliša.

"Nova mjerna postaja potvrdit će odakle smrdi i odakle dolazi onečišćenje zraka premda mi to već dobro znamo. Od međudržavnog sporazuma očekujemo korak naprijed u rješavanju tog problema. Brođani su nezadovoljni, to su pokazali u studenome na prosvjedu, a novi prosvjedi nikome ne trebaju", ističe Peter Tot Đerđ.

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije NefteGazInKor počela je, nakon remonta, punim kapacitetom raditi prije deset dana. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene