Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Probijeni rokovi

Zmajlović obećao: Marišćinu ćemo dovršiti nagodinu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premda je rok dovršetka izgradnje istekao prošle godine, oflagalište Marišćina i nekoliko drugih centara za gospodarenje otpadom još nije dovršeno. Ministar Zmajlović obećava da će Marišćina biti dovršena nagodinu, a sva ostala odlagališta do 2018.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović izvijestio je kako se danas u Rijeci sastao s ekološkim udrugama u vezi s projektom izgradnje Centralne zone za gospodarenje otpadom Marišćina, naglasivši kako je interes Hrvatske da se Marišćina što prije završi.

Pročitajte i ovo Rijeka Ušao u top 10 Jedan grad doživio nikad bolji početak turističke sezone: Turbulentna prošlost, lijepa priroda i more odlična su kombinacija Slika nije dostupna DORH u akciji Podnesen optužni prijedlog zbog smrada s Marišćine i Viševca

Vezano za izgradnju Marišćine, Zmajlović je na konferenciji za novinare rekao kako politika Ministarstva jest primarna selekcija, kao i paralelna izgradnja sustava za gospodarenje otpadom. Uz to, prioritet je i smanjivanje otpada, a nadopunjuje se s mehaničko-biološkom obradom otpada (MBO) i projektom Marišćine i to će motivirati lokalne jedinice da započnu primarnu selekciju, dodao je.

>> Zmajlović: Izdat ćemo rješenje za projekt Golf Parka Dubrovnik

Podsjetio je kako je bilo predviđeno da svi centri za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj budu završeni do 2012., da je krajnji rok 2018., a očekuje se da će Marišćina biti završena prva, do kraja 2014.

Na upit novinara tko je odgovoran za kašnjenje Marišćine, ministar je rekao kako to pitanje treba postaviti onima koji su vodili državu dodavši da je bilo i drugih problema, kao što su vlasnički odnosi. Smatra da pogon za MBO neće biti prevelik, odnosno da za punjenje kapaciteta neće biti potrebno uvoziti otpad, dodao je.

Na pitanje hoće li Hrvatska uskladiti ekološke standarde do ulaska u EU, Zmajlović je odgovorio da neće i da su stoga dogovoreni prijelazni rokovi.

Na upit o nadziranju procesa u Dina Petrokemiji kazao je da Državna uprava za zaštitu i spašavanje ima razrađene planove za sve moguće situacije.

Govoreći o sanaciji tzv. crne jame Sovjak u Općini Viškovo, u koju se desetljećima odlagao tekući otpad, Zmajlović je kazao da je pokrenuta sanacija te je u tijeku natječaj za izradu studije utjecaja na okoliš koja će dati rješenja za najbolji način sanacije.

Ministar Zmajlović danas je u Rijeci s predstavnicima Državnog zavoda za zaštitu prirode i Javne ustanove "Priroda" potpisao memorandum o razumijevanju, kojim je najavljeno uključivanje JU "Priroda" u projekt Očuvanje priobalne i morske raznolikosti stvaranjem mreže zaštićenih priobalnih i morskih područja Sredozemlja-MedMPAnet. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene