Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika prijetnja

ŽIVOT UZ MINSKO POLJE U HRVATSKOJ Prije 14 godina kiše su donijele mine do škole, minirano brdo prijeti svima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar iznad Žrnovnice kod Splita s kojim su se u ponedjeljak cijeli dan borili vatrogasci, okončala je kiša. Ali prijetnja miniranog vojnog područja ostaje i dalje, mine su iznad škole i kuća. 275 tisuća metara četvornih, cijelo jedno minirano brdo - već 25 godina od odlaska JNA prijeti mještanima. Mjesni odbor iznova poziva MORH i nadležne da nešto poduzmu.

Požar u Žrnovnici je srećom pogasila kiša, jer minirano brdo vatrogasci su mogli samo gledati kako gori i čuvati rubove.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih Split: Obilježena 33. obljetnica osnutka IX. bojne HOS-a Postrojavanje na 10. travnja FOTO Na HOS-ovoj obljetnici Skejo, Glasnović, Miljanić...; Šef splitskog SDP-a poslao poruku: "Posveta herojima, a ne Skejinu falsificiranju"

Početkom devedesetih JNA je otišla, ali prije toga minirali su brdo. Natpis na ulazu u vojnu bazu jasno kaže - minirano. Čitavo brdo je minski sumnjivo. Čak 25 godina nakon rata mine su još uvijek tu. A nalazi se svega nekoliko kilometara od Splita.

Najgore, škola je upravo ispod brda, a djeca i dalje odrastaju s upozorenjem da ne idu preko žice koja ih dijeli od opasnosti.

A Žrnovnica je zapravo mjesni odbor grada Splita. Pokazuju nam snimku 275 tisuća metara četvornih miniranog brda usred mjesta. Prije 14 godina, kiše su donijele mine do škole. ''Eksplozivne naprave, takozvane paštete su došle do škole'', rekao je Milan Stojić, predsjednik Mjesnog odbora žrnovnica.

Dio oko škole je tada 2003. razminiran i to uz žestoke napore školske Uprave i uz pomoć američkih donacija. No, očišćen je tek mali dio. Stariji znaju da je ovdje bio centar za vezu JNA. Brdo navodno krije mnoge tunele.

Poslali smo upit o dodatnom razminiranju MORH-u, ali odgovora još nema. Kratka poruka je da Žrnovnica još nije prioritet, jer je sve ograđeno i ljudi nisu ugroženi.

U nekim ranijim pokušajima razminiranja bilo je i stradanja. Što god da jest rasuto po ovim šumama, nije bezazleno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene