Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Požar iznad Žrnovnice kod Splita s kojim su se u ponedjeljak cijeli dan borili vatrogasci, okončala je kiša. Ali prijetnja miniranog vojnog područja ostaje i dalje, mine su iznad škole i kuća. 275 tisuća metara četvornih, cijelo jedno minirano brdo - već 25 godina od odlaska JNA prijeti mještanima. Mjesni odbor iznova poziva MORH i nadležne da nešto poduzmu.


Požar u Žrnovnici je srećom pogasila kiša, jer minirano brdo vatrogasci su mogli samo gledati kako gori i čuvati rubove.

Vezani članci Plaža Ovčice u Splitu Na plaži Ovčice noćas je došlo do još jednog sukoba, teško ozlijeđena najmanje jedna osoba Poplava u Splitu zbog puknute cijevi - 4 Bujica u Splitu: "Prije dvije godine bio je isti slučaj. Samo su to popravili i otišli, više nikad nisu pogledali cijevi"

Početkom devedesetih JNA je otišla, ali prije toga minirali su brdo. Natpis na ulazu u vojnu bazu jasno kaže - minirano. Čitavo brdo je minski sumnjivo. Čak 25 godina nakon rata mine su još uvijek tu. A nalazi se svega nekoliko kilometara od Splita.

Najgore, škola je upravo ispod brda, a djeca i dalje odrastaju s upozorenjem da ne idu preko žice koja ih dijeli od opasnosti.

A Žrnovnica je zapravo mjesni odbor grada Splita. Pokazuju nam snimku 275 tisuća metara četvornih miniranog brda usred mjesta. Prije 14 godina, kiše su donijele mine do škole. ''Eksplozivne naprave, takozvane paštete su došle do škole'', rekao je Milan Stojić, predsjednik Mjesnog odbora žrnovnica.

Dio oko škole je tada 2003. razminiran i to uz žestoke napore školske Uprave i uz pomoć američkih donacija. No, očišćen je tek mali dio. Stariji znaju da je ovdje bio centar za vezu JNA. Brdo navodno krije mnoge tunele.

Poslali smo upit o dodatnom razminiranju MORH-u, ali odgovora još nema. Kratka poruka je da Žrnovnica još nije prioritet, jer je sve ograđeno i ljudi nisu ugroženi.

U nekim ranijim pokušajima razminiranja bilo je i stradanja. Što god da jest rasuto po ovim šumama, nije bezazleno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr