Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KOD ŽRNOVNICE

VATRENA STIHIJA I DALJE PRIJETI "Još se sva tresem, mine su unutra, čulo se noćas kako je pucalo!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Nadamo se da bi večeras mogla pasti kiša, što bi bila pomoć u obuzdavanju vatrene stihije," kazao je zapovjednik DVD Žrnovnica Branimir Roguljić. Kanader i air tractor nisu angažirani u gašenju požara dok je on plamtio na području nekadašnje vojarne JNA jer se ondje nalaze zaostale mine.

Niz požara u Splitu i okolici proteklih dana nastavio se i danas. Najveći je planuo prošle noći u Žrnovnici, a tijekom dana gorjelo je uz samu zgradu osnovne škole i blizu prvih kuća, na području nekadašnje vojarne JNA. Požar se poslijepodne proširio izvan područja koje nije minirano pa su intervenirali kanader i air tractor s 15-ak izbacivanja vode na požarište, doznaje se od zapovjednika DVD Žrnovnica Branimira Roguljića.

Pročitajte i ovo Plamen na trajektu u Biogradu Nije bilo putnika FOTO/VIDEO Drama u Dalmaciji! Zapalio se trajekt: Nakon duge borbe s plamenom, vatrogasci uspješno otklonili opasnost U požaru na obiteljskoj kući u Draganićima poginula je jedna osoba Identitet zasad nepoznat Tragedija kod Zagreba: Nakon požara u obiteljskoj kući pronađeno tijelo

Kanader i air tractor su izbacivali vodu sve do mraka, ublaživši snagu vatrene stihije, a potom je više desetaka vatrogasaca nastavilo gasiti vatru, rekao je za Hinu Roguljić. Trenutačno kuće nisu u opasnosti, dodao je.

"Nadamo se da bi večeras mogla pasti kiša, što bi bila pomoć u obuzdavanju vatrene stihije," kazao je Roguljić. Kanader i air tractor nisu angažirani u gašenju požara dok je on plamtio na području nekadašnje vojarne JNA jer se ondje nalaze zaostale mine, tako da ne smiju nadlijetati požarište zbog opasnosti od eksplozija.

''Mi ne možemo ulaziti unutra, to je vojno područje, unutra su se čule i detonacije. Tih par kuća šta je najkritičnije, branimo ih kako je god moguće'', kazao je ranije danas Marinko Bogdan, zapovjednik požarišta JVP Split. ''Mine su unutra, noćas se čulo kako je pucalo'', rekla je Antonina Štojs.

Njena je obiteljska kuća prva istočno od školske zgrade. "Unuk me probudio oko dva sata, a vatrogasci su već razvukli cijevi oko kuće. Još se sva tresem, teško je taj osjećaj ljudima opisati, nervoza, strah. Možda ovaj požar i ne bi bio toliko strašan da svatko brine o svojem zemljištu! Da ljudi čiste svoje šume, da prave putove", rekla je ona, prenosi Slobodna Dalmacija.

Požar je planuo u vojnom ograđenom području, koje je nakon odlaska 90-ih minirala JNA. Sve je ograđeno, ali to se područje nalazi neposredno iznad osnovne škole i kuća. Opožareno je više od 15 hektara. U Splitu i okolici su ovih dana brojni požari nastali zbog petardi, a čini se da je i ovdje bilo pirotehnike. Srećom, u tijeku su školski praznici, škola je prazna, pa nije bilo šokova za djecu.

No, grozna je pomisao da u susjedstvu škole uopće postoji minsko polje. Dio oko škole je razminiran, ali dobar dio nije. Vatrogasci ostaju dežurati cijelu noć.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene