Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Beč najpoželjniji

Život bolji na Bliskom istoku i u Africi nego u Zagrebu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najpoželjniji grad za život na cijelome svijetu je Beč! Veliko istraživanje o kvaliteti života provedeno u više od 200 gradova glavni grad Hrvatske stavio je točno na sredinu. Živjeti u Zagrebu, barem su tako pokazali rezultati, lošije je nego u Africi ili na Bliskom istoku.

Osim na poznate zvuke klasične glazbe i Mozartove kugle, Bečani zaista mogu biti ponosni i na svoj grad. Od čak 215 svjetskih gradova, upravo je austrijska prijestolnica proglašena najpoželjnijom za život. Duh stare dame, opet je u modi, barem tako kaže istraživanje ugledne konzultantske kuće Mercer kakvo se provodi svake godine. Uz Beč, drugo i treće mjesto zauzeli su Zürich i Ženeva, a slijede ih Vancouver i Oakland.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna O sustavu odvoza otpada Tomašević otkrio koliko su kazni i upozorenja ovih dana napisali komunalni redari Slika nije dostupna razmjeri uništenja VIDEO Pogledajte kako izgleda grad kod Kijeva nakon žestoke borbe

Godina 2008. bila je teška za mnoge gradove i regije. Metež, nestabilnost i nemir zbog nadolazeće krize mogla se osjetiti u zraku, a mnogi gradovi još nisu imali spremne mjere protiv krize. Kvaliteta života u gradovima ovisi i o njihovoj infrastrukturi. Dostupnost vode, telefona, Interneta, javni prijevoz, zagušenost prometa i brojnost zrakoplovnih letova samo su neki od faktora istraživanja.

Prema komunalnoj uređenosti najpoželjniji grad za život je Singapur, zatim München, Kopenhagen i dva japanska grada - Cukuba i Jokohama. Kazališta, kina, galerije - bogat kulturni, ali i noćni život, zasigurno su prednosti velikih svjetskih metropola. Njihovi minusi su zagađenje industrijom i prometom, a upravo se svjež zrak često izdvaja kao prioritet. U Abu Dabiju, Cape Townu, ili Port Luis na Mauricijusu živi se bolje nego u hrvatskoj metropoli.

Zagreb bi se mogao istaknuti mnogobrojnim tržnicama i parkovima s puno zelenila. Ipak, 103. mjesto na listi najpoželjnijih gradova - mogao bi biti dobar poticaj za podizanje standarda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene