Čelnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić rekao je u četvrtak kako se pred zastupnicima nalazi prijedlog njegove stranke o izmjenama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, kojim predlažu da se omogući proizvodnja konoplje u poljoprivredne svrhe u potpunosti, da se koristi cijela biljka te da se omogući upotreba konoplje u medicinske svrhe za liječenje, kao i za rekreativne svrhe.

Galerija


"Svatko tko ima neku od bolesti za koje je znanstveno utvrđeno da može pomoći, ublažiti simptome ili čak u liječenju, mora mu se omogućiti da konoplju uzgaja za svoje potrebe", rekao je Sinčić novinarima ispred Hrvatskog sabora.

Vezani članci Uzgajao marihuanu kod Zagreba - 4 Pao "ratar" kod Zagreba: Policija u obiteljskoj kući pronašla improvizirani laboratorij za uzgoj marihuane Ivan Pernar i Ivan Vilibor Sinčić Prepucavanje Sinčića i Pernara na prosvjedu Živog zida: "Jel može ili ne može? Meni je rečeno drugačije. Ti si htio prvi?“

Poljoprivrednicima, kaže, treba omogućiti da uzgajaju konoplju jer se od nje može napraviti set proizvoda kao što su gorivo, papir, građevinski materijal i niz medicinskih preparata.

"Treba omogućiti razvoj i poduzetništva i poljoprivrede na taj način. Druge zemlje oko nas već su išle putem legalizacije. Ako na vrijeme ne legaliziramo, nećemo se pozicionirati na tržištu i naći ćemo se u poziciji da sve te proizvode moramo uvoziti, što će biti velik ekonomski gubitak", rekao je.

U ljekarnama, istaknuo je, nema preparata od konoplje, a kada ih i ima, oni su izrazito skupi, od tisuću do dvije tisuće kuna mjesečno za redovitu terapiju.

Hrvatskim građanima treba, kaže Sinčić, omogućiti kupovanje konoplje od hrvatskih proizvođača i OPG-ova, umjesto da kupuju prerađenu uvoznu konoplju. (Hina)