Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bez kanalizacije, plina i asfalta

Žive kraj poznatog vodenog parka, a nemaju vodu: "Mi jesmo Zagreb, ali samo za plaćanje računa"

Aktualno Galerija Ulica u Sesvetama bez vode - 5 Ulica u Sesvetama bez vode - 5 Foto: DNEVNIK.hr Ulica u Sesvetama bez vode - 3 Ulica u Sesvetama bez vode - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ulica u Sesvetama bez vode - 2 Ulica u Sesvetama bez vode - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ulica u Sesvetama bez vode - 4 Ulica u Sesvetama bez vode - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ulica u Sesvetama bez vode - 1 Galerija 1/5 >>
Nitko ne bi pomislio da u 2022. godini u zagrebačkim Sesvetama 20-tak obitelji živi bez vode, kanalizacije, plina, asfalta. Uz sve to još se bore i s posljedicama potresa. Kako izgleda život u ulici u kojoj 21. stoljeće još nije stiglo, donosimo u priči Matee Ćorić.

Žive kraj poznatog vodenog parka, a vode nemaju. Čovjek se na to može samo smijati. Ipak, do smijeha im nije jer vodu čekaju već više od 10 godina. Cijevi su prošle, hidrostanica je tu. Tako blizu, a tako daleko.

"Rade od nas budale", kaže Bernarda Podvorec.

Jagica Gunci je otišla iz svog kraja u Njemačku, ali se za njega nije prestala boriti. To potvrđuje i hrpa dokumenata. Najčešći odgovori tipično hrvatski: "Fali vam jedan papir."

Pročitajte i ovo WC školjke u Biogradu - 3 Prolaznici zbunjeni Neobična umjetnost ili politička provokacija? U središtu grada postavljene WC školjke

Pročitajte i ovo Nina Gelo S godinama sve manje šansi Muška neplodnost u porastu: ''Svjetske zvijezde daju lažnu nadu ljudima''

Jagica Gunci uz vodu nema kanalizaciju, priključak za plin ni asfalt. Od glavnog zagrebačkog trga udaljeni su svega 30-ak kilometara.

"Mi jesmo Zagreb, ali samo za plaćanje računa", rekao je Davor Vajdić. Bore se i s posljedicama potresa. Neki su se zbog toga morali preseliti u kontejner.

Vesna Pirinjak govori: "Mi idemo svaka dva tjedna na Kašinu po vodu. Grijete si vodu i perete se u kaci kaj da vam velim kad drugog izbora nemam. Kome ići da se kupam? Da idem kod djeteta koji živi u Dugom Selu?"

Životinje nemaju što piti

"Kad bunar presuši, moramo se snalaziti, idemo u potok po vodu. Nekad naručimo cisternu za životinje", kazao je Stjepan Bahlen.

Iz mjesnog odbora i Vodoopskrbe i odvodnje kažu "radi se na tome." Iz Grada pak "radit ćemo na tome."

"To je poražavajuće, da u 2022. godini bazična infrastruktura nije napravljena, mi ćemo dati sve od sebe da se taj trend preokrene", tvrdi Luka Korlaet, zamjenik zagrebačkog gradonačelnika.

Bernarda dodaje: "Osjećamo se kao dio zabačenog sela Adamovec zato što nas svi u selo odbacuju. Znači naša ulica je spomenik kulture."

U njoj je rođen poznati hrvatski pjesnik Dragutin Domjanić. Napisao je neke od najljepših kajkavskih pjesama. Umro je 1933. godine – a od tada se u njegovoj ulici, čini se, malo toga promijenilo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene