Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomažu im vatrogasci

Dobrodošli u 21. stoljeće: Vode nemaju, a žive na samom izvoru - "Stalno se crpi, šleperi odlaze, a naši su bunari prazni"

Čak 14 posto kućanstava u Hrvatskoj nema vodu (Foto: Dnevnik.hr)
Čak 14 posto kućanstava u Hrvatskoj nema vodu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Miro Bulj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jura (Foto: Dnevnik.hr) Jura (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Voda dolazi cisternom, a ne slavinom (Foto: Dnevnik.hr) Voda dolazi cisternom, a ne slavinom (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +1 Čak 14 posto kućanstava u Hrvatskoj nema vodu (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/6 >>
Čak 14 posto kućanstava u Hrvatskoj nema vodu. Most je počeo prikupljati potpise za inicijativu "Vodu u Ustav", a reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus posjetila je mjesto o kojem smo već izvještavali - Noršić Selo.

Voda im svako jutro dolazi, umjesto slavinama, cisternom. U 21. stoljeću teško je zamisliti da netko nema mobitel, a kamoli vodu.

Pročitajte i ovo Prosvjed u Vinkovcima zbog poskupljenja vode - 3 Vinkovčani na nogama Kap koja je prelila čašu: ''Ovo je lihvarsko poskupljenje vode'' Ivan Ciković Teče i teče, teče jedan slap... Kako spriječiti pucanje vodovodnih cijevi u jeku rasta cijena vode? U Zagrebu imaju inovativno rješenje

"Vode nema! Ako morate ići, znate, na WC i morate si donijeti, imamo cisternu s hamperom da se obavi to sve, ne", kaže Jura iz Noršić Sela.

Stanovnici Noršić Sela vodu malo imaju,a malo nemaju. Kažu, ovisi to o vremenskim uvjetima, no najgore je u ljetnim i sušnim razdobljima. Svako jutro vodu im donosi cisterna, a koriste je za vlastite potrebe, poljoprivredne kulture i životinje.

"Ovaj ujutro svako jutro natoči tako da imamo za kravu i tako", kaže Florijan.

Postupak javne nabave za izgradnju vodoopskrbnog sustava je u tijeku. Do tada, stanovnici će se opskrbljivati putem cjevovoda i dovozom pitke vode, kažu nam o ovom problemu u Vodoopskrbi.

Čak 14 posto stanovništva u Hrvatskoj nije priključeno na vodu, a njih šest posto uopće nema tu mogućnost, podatak je koji stiže iz Hrvatskih voda.

Vode nema ni za piće  

Most je iz Sinja krenuo u prikupljanje potpisa za inicijativu "Vodu u Ustav". 

"Mi zbog budućih generacija moramo ovo staviti u Ustav i stoga moraju proizaći stavni zakoni. Poglavito moramo da ima vodoopskrbu svako kućanstvo, što danas u Cetinskoj krajini nema,  moramo zaštiti krš - to je napravila primjer i Slovenija", kaže Miro Bulj.

Na upit Dnevnika Nove TV oko Mostove inicijative, iz Ministarstva zaštite okoliša odgovorili su da je Ustav Republike Hrvatske naše vode već proglasio dobrom od interesa za državu.

Punionica vode, a oni je dobivaju cisternama

Reporterka Nove TV Valentina Baus razgovarala je s mještanima Apatovca, koji također nemaju vodu, a jedan od njih je i Danijel Magdić.

Vi ste jedan od mještana koji dobiva vodu cisternom, kako je živjeti u mjestu gdje dotok vode nije normalan?

Život u Apatovcu vrlo je težak jer nemamo vode ni za piće, radimo i svi smo zaposleni. Ja radim stolariju, navečer dođem kući prašnjav u kupaonu da se istuširam, otvorim pipu, a vode nema. Onda izmišljamo razne načine, punimo kanistere da okupamo. Imam troje djece i suprugu, nitko se nema gdje oprati, a vode nemamo ni za popiti. Taj problem prisutan je u cijelom selu, ulice su bez vode i imaju svoje bunare i onda vatrogasci svakodnevno donose vodu u njih, ljudi su ovisni o vatrogascima, o tome da nam dovedu vodu da možemo normalno funkcionirati.

Vi ste i u Mjesnom odboru, upućeni ste u ovaj problem, kad će se on riješiti?

Problem je u tome što se obećanja mijenjaju kako se mijenja i vlast. Hidrantska mreža je u selu već osam godina i iz godine u godinu je obećanje da se iduće godine rješava problem. No, ta iduća godina još nije došla, nadamo se da će doći.

S nama su i mlade djevojke koje žive i rade u ovom mjestu. Nedaleko odavde nalazi se moderna punionica vode, što je apsurdno jer vi nemate vode.

Što se mene tiče, apsurdno je. Apatovec leži na izvoru vode, imamo tvornicu koja dnevno izvozi po 15 i više šlepera van, što znači da se stalno crpi van, a naši su bunari prazni.

Naša ulica ima izvor iz kojeg se opskrbljuje 14 domaćinstava, a kad izvor presuši mi i po desetke dana nemamo vode, tako da i zaboravimo kako je to pustiti vodu iz pipe.  

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr   Aktualno Novi Zagreb ostao bez vode, građani ljutiti: "Gdje su sve te cisterne? Ovo je strašno. Jutros sam se kupala u mineralnoj vodi'' U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 U Novom Zagrebu se radi na saniranju problema s vodoopskrbom (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) +0 Stanovnici Novog Zagreba dobili vodu u cisternama (FOTO: Anamaria Batur) Hrvatska Novi Zagreb ostao bez vode, građani ljutiti: "Gdje su sve te cisterne? Ovo je strašno. Jutros sam se kupala u mineralnoj vodi'' 1/6 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene