Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Led im sve uništio

Snijeg u travnju šokirao Dalmaciju, poljoprivrednici ovakve štete dugo ne pamte: "Ja noćima nisam spavao. Kad dođe nevrijeme možemo samo plakati..."

Aktualno Galerija Voćnjak koji je uništio mraz - 1 Voćnjak koji je uništio mraz - 1 Foto: DNEVNIK.hr Voćnjak koji je uništio mraz - 2 Voćnjak koji je uništio mraz - 2 Foto: DNEVNIK.hr Voćnjak koji je uništio mraz - 3 Voćnjak koji je uništio mraz - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Voćnjak koji je uništio mraz - 4 Galerija 1/4 >>
Desetak dana nakon snijega i leda koji je u travnju šokirao Dalmaciju, a pahulje nosio i do mora, poljoprivrednici u Zagori i po otocima zbrajaju štete. Naime, led im je uništio voće i povrće, a mi smo razgovarali s voćarima na području Sinja kojima su stradale čitave plantaže badema.

Livade su kod Sinja pune proljetnog cvijeća, ali su voćke gotovo u potpunosti uništene. Cvat sa grana na većini je posve uništen mrazom. Snijeg koji je pred 10 dana zabijelio potukao je čitave plantaže voća. Draženu Rančiću iz Brnazama stradalo je 600 stabala badema.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća

"Ja noćima nisam spavao, kao i svi voćari u Hrvatskoj. To nam je četvrta godina da je led uništio", rekao je.

Njegov voćnjak stoji već 15 godina, a nikad nije bilo ovakvog mraza. Grane su posve prazne. Gdje je trebalo biti tri i pol tone bajama, neće biti ničega. Šteta iznosi oko 150 tisuća kuna.

I Ivica Ljubičić ima plantažu. Njegova se sastoji od 450 stabala.

"Ljudi koji od toga žive, kad im dođe nevrijeme, mogu plakati. Vidite kolika su ta stabla, to sve treba poprskati", rekao je.

Većina nije platila skupe police osiguranja.

"Danas je takva situacija u zemlji. Nikoga nije briga, prepušteni smo sami sebi. I oni koji plate osiguranje dobije minimalno", rekao je Ljubičić.

Dražan je među rijetkima koji su platili policu, a ona iznosi 25.000 kuna. No, kritični mraz je bio 6. i 7. travnja, a polica vrijedi tek od 10.travnja. Rančić nam je rekao da su ga tek od tada mogli osigurati, zbog čega se ne nada velikom novcu od osiguranja.

Kada je u pitanju pomoć države, poljoprivredni stručnjaci kažu da tek zaprimaju prijave šteta od uzgajivača. Mirjana Perica, viša stručna savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, nam je rekla da se za sada ne razmatra proglašenje elementarne nepogode. Zbog toga štete treba prijaviti jer tek onda komisije izlaze na teren i, ovisno o količini šteta, odlučuju o elementarnoj nepogodi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene