Obavijesti Pretražite Navigacija
NIŠTA OD DOMAĆE MARELICE

Ovakvu godinu ni stručnjaci ne pamte: ''Na nekim pupovima šteta je gotovo sto posto, nema zdravog...''

1/4 >> Pogledaji ovu galeriju Stroj za filtriranje zraka Stroj za filtriranje zraka Foto: DNEVNIK.hr Voćnjak Voćnjak Foto: DNEVNIK.hr Isušeni pupovi voćki Isušeni pupovi voćki Foto: DNEVNIK.hr +0 Domagoj Škobić u svom voćnjaku Galerija
Zbog mraza Hrvati već dvije godine nisu jeli domaću marelicu, a izgleda kako neće ni ove godine. Voćari su u problemima jer im osiguranje ne pokriva najkobniji mjesec – ožujak.

Iznimno visoke temperature u veljači pa mraz u ožujku donijeli su probleme voćarima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvoz rastao više od uvoza, ali... Hrvatska uvezla mesa za 325 milijuna eura, voća za 205 milijuna, mlijeka za 190 milijuna... Slika nije dostupna Uništen urod NEZADOVOLJNI ODŠTETOM ''To je kap u moru, oporavljat ćemo se godinama''

''Kad je bila hladna fronta i temperatura pala na minus devet stupnjeva ostavilo je veliku štetu na cvjetove'', rekao je Domagoj Škobić, voćar.

Stručnjaci ističu, ovakvu godinu ne pamte.

''Na nekim pupovima je šteta gotovo sto posto, nema zdravog. Mi bilježimo fenologiju cvatnji i nismo zabilježili u zadnjih deset godina da je marelica cvala početkom ožujka'', govori Dominik Vuković, predstojnik Odjela voćarstva Poljoprivrednog instituta Osijek.

Domagoj ima 25 hektara marelice i najveći je proizvođač u Hrvatskoj. Do sada je svoj voćnjak osiguravao, ali ne i ove godine iako država posljednjih pet godina sufinancira police osiguranja sa 70 posto.

''Oni žele aktivirati policu za obranu od mraza sredinom travnja, a mi trebamo početkom ožujka. Zapravo te dovede u slijepu ulicu i ponovno se ponavlja klasičan reket hrvatskih financijskih institucija prema agrarnoj proizvodnji'', kaže Domagoj.

Iz ministarstva podržavaju voćare. Ističu da raste broj osiguranika te da je u proteklih pet godina iznos premija prema osiguranju u porastu.

''Kada gledamo ukupne naplaćene premije i kada gledamo štete koje su naplaćene korist je osiguravajućih kuća u iznosu preko 160 milijuna kuna'', rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Za desetak dana očekuju sastanak s Hrvatskim uredom za osiguranje i osiguravajućim kućama i nadaju se pozitivnom dogovoru, kako bi Hrvati i dalje jeli domaću marelicu. Domagoj je pronašao način kako od mraza obraniti 5 od 25 hektara svog voćnjaka. Što je, kaže, samo sedam posto proizvodnje.

''Stroj radi tako da vrtloži zrak i održavamo temperaturu iznad nule koliko god duže možemo, odnosno da što kraće vrijeme bude u negativnoj temperaturi'', dodao je Domagoj.

Kako bi spasili domaću marelicu ministarstvo je pripremilo natječaj koji će proizvođačima omogućiti opremanje antifrost sustavima kako bi odgovorili na izazove klimatskih promjena i mraza.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene