Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Davna ideja turističkih radnika i gradskih čelnika Makarske o izgradnji žičare Makarska-Vošac na Biokovu sve je bliža realizaciji budući da je za projekt vrijedan više od 10 milijuna eura Gradsko vijeće dalo suglasnost na izjavu o osnutku Žičare Biokovo - društva s ograničenom odgovornošću.


'To je zapravo nukleus u realizaciji projekta koji će promijeniti razglednicu grada i Makarske rivijere te znatno upotpuniti turističku ponudu Primorja', rekao je novinarima makarski gradonačelnik Marko Ožić Bebek, ističući da će žičara polaziti s predjela Zagona, odakle će biti premješten pogon za baliranje otpada, a na tom će području biti izgrađeni vidikovac i parkiralište.

Vezani članci HGSS na Sljemenu - 11 EKSKLUZIVNI VIDEO Bili smo uz HGSS-ovce tijekom vježbe spašavanja na novoj sljemenskoj žičari: ''Nešto slično još nismo radili! Na sajli smo bili gotovo pet i pol sati'' Pad kabine žičare u Italiji Sud pustio trojicu osumnjičenih za pad žičare u Italiji da se brane sa slobode: "Ne mogu pobjeći ni sakriti dokaze"

Opravdanost tog projekta jest u činjenici da Biokovo posjeti oko 50.000 turista na godinu, a njegova je rentabilnost u mogućem prijevozu oko 150.000 posjetitelja, pri čemu bi se uloženi novac vratio za četiri do pet godina. Ulaganja u potrebne popratne objekte na Biokovu također će se vratiti za nekoliko godina, procjenjuju makarski čelnici.

Također misle kako bi bilo dobro da građani kroz dioničarsko društvo financiraju izgradnju žičare te ističu da su za ulaganja zainteresirani i strani investitori, poput jedne austrijske tvrtke te jedne građevinske tvrtke, koje su spremne financirati žičaru s koncesijom na 30 godina. Inače, dvokabinska žičara Makarska-Vošac, za koju je izrađen idejni projekt i koja je uvedena u makarski plan, ali nije u prostornome planu Parka prirode Biokova, imala bi dužinu trase oko 2700 metara i visinsku razliku veću od 1200 metara, a rok izgradnje, kako se planira, bio bi oko godinu i pol, izjavio je novinarima makarski dogradonačelnik Ante Novak. (Hina)