Zoran Milanović u Jasenovcu
Zoran Milanović u Jasenovcu Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Predsjednik Zoran Milanović žestoko je odgovorio onima koji ga prozivaju zbog njegove jučerašnje izjave u Jasenovcu da treba baciti HOS-ovu ploču.


''Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost'', poručio je predsjednik Zoran Milanović.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović na svečanosti obilježavanja 27. obljetnice Počasno-zaštitne bojne - 3 Milanović poručio vojnicima: "Čuvajte mir, stabilnost i ravnotežu u kojoj će Hrvatska ići naprijed" Andrej Plenković Plenković komentirao Bernardićeve uvrede: "Teško možemo voditi dijalog s takvim čovjekom"

Kaže da je htio prokazati one likove koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske.

''Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti'', žestoko je odgovorio predsjednik.

Pozvao je Sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. ''Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati'', naglasio je šef države.

Objavio je fotografije koje, kako kažu, pokazuju kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi. Radi se o ploči na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana koja je postavljena prije desetak godina.

Zoran Milanović u Jasenovcu
Ploča u počast braniteljima HOS-a Foto: Zoran Milanović/Facebook

Zoran Milanović u Jasenovcu
Ploča u počast braniteljima HOS-a Foto: Zoran Milanović/Facebook


Podsjetio je i kako je o tome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine.