Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatnih 30 000 vojnika

'Zemlje NATO-a podupiru američku strategiju prema Afganistanu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlje članice NATO-a, među njima i Hrvatska, izrazile su na sastanku ministara vanjskih poslova koji je u petak završio u Bruxellesu punu potporu novoj strategiji američkog predsjednika Baracka Obame prema Afganistanu, izjavio je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

'Države članice su dale punu potporu novoj strategiji predsjednika Obame prema Afganistanu i najavile određena povećanja svojih kontingenata u toj zemlji. I Hrvatska je naravno izrazila svoju potporu američkom predsjedniku i razmotrit će svoje djelovanje i vidjeti kako najbolje može pomoći toj zemlji', rekao je Jandroković hrvatskim novinarima po završetku sastanka. Američki predsjednik Obama u ponedjeljak je najavio da će sljedeće godine poslati dodatnih 30.000 američkih vojnika u Afganistan, a na ministarskom sastanku NATO-a u četvrtak i petak, ostale zemlje članice najavile su još najmanje sedam tisuća dodatnih vojnika.NATO i partnerske zemlje u Afganistanu trenutačno u okviru misije ISAF imaju 83.487 vojnika, od kojih je 44.625 američkih vojnika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Šerijatski zakon Tisuće ljudi na stadionu gledalo javnu egzekuciju u režiji talibana Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Tragedija u Afganistanu: Pao zrakoplov koji je letio za Moskvu

Amerikanci imaju izvan ISAF-a još 26.500 vojnika, što ukupno čini nešto preko 71.000 američkih vojnika. Zajedno sa snagama iz ostalih zemalja trenutačno je u Afganistanu raspoređeno oko 109.000 vojnika, a s najavljenim pojačanjima taj broj bi se popeo na preko 140.000. Afganistanska vojska ima oko 94.000 vojnika i planira se povećati na 134.000, dok policijske snage broje oko 93.000 ljudi.Procjenjuje se da talibanskih pobunjenika u Afganistanu ima oko 25.000.Hrvatska u Afganistanu ima raspoređenih 300 vojnika.Ministar Jandroković je rekao da je za povećanje broja vojnika potrebna odluka vlade i dvotrećinska većina u Saboru.

'Da bismo promijenili broj vojnika potrebna je odluka vlade i nakon toga dvotrećinska većina u Saboru i sada je prerano o tome govoriti. Ono što u ovom trenutku znamo jest da želimo osnažiti naš kontingent u Afganistanu na način da uložimo dodatne napore i da se orijentiramo prema obuci afganistanskih snaga sigurnosti i policije. Uskoro ćemo ići s dva dodatna tima za obuku i mentoriranje afganistanske policije uz već postojeća tri koja pomažu u osposobljavanju tamošnje policije', rekao je Jandroković.

Jandroković je u svojoj izjavi istaknu prednosti hrvatskog članstva u NATO-u. 'Hrvatska sjedi za istim stolom i razgovora o temama koje su vitalno važne i za naše interese i daje svoj doprinos u dokumentima i u promicanju svojih stajališta', rekao je. Hrvatski ministar je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora pozvana u MAP te izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina, koja je dobila 'vrlo pozitivan signal' također uskoro biti pozvana da se pridruži tom okviru koji služi za pripremu za punopravno članstvo.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene