Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reiner o funkcijama

TKO ĆE BITI POTPREDSJEDNICI SABORA "Ne vidim se ni na jednom mjestu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Reiner, aktualni predsjednik Sabora, ne vidi se, kaže, niti na jednom mjestu u Saboru i Vladi.

Aktualni predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner nije u nedjelju želio potvrditi medijska nagađanja da će, uz Miroslava Tuđmana, biti potpredsjednik novog saziva Sabora iz HDZ-ove kvote.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme

"Još o tome nismo razgovarali, kao ni o jednoj drugoj funkciji, zapravo ne postoji precizan dogovor o bilo kojoj funkciji", izjavio je Reiner novinarima na Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora.

Svjestan je različitih medijskih spekulacija o funkcijama u Saboru i u Vladi, ali opetuje da "konačan dogovor ne postoji", odnosno da će javnost biti pravodobno obaviještena "kad bude postojao".

"Ne vidim se ni na jednom mjestu, o tome ćemo razgovarati, (...) razne stvari ljudi vole ili ne vole, pa se one ostvare ili ne ostvare, o tome ćemo razgovarati", ustrajao je Reiner na ponovljene upite vidi li se na mjestu potpredsjednika Sabora, odnosno bi li volio biti na tom mjestu.

Aktualni predsjednik Sabora nada se da će njegov nasljednik, Mostov Božo Petrov, uspješno voditi Sabor, iako nema parlamentranog iskustva.

Reiner ne vidi ništa neuobičajenog što su se HDZ i Most dogovorili da Sabor dvije godine vodi Mostov, a dvije godine HDZ-ov predsjednik.

To je politički dogovor koji postoji i u i nekim drugim zemljama, a postojao je ranije i u Europskom parlamentu. Bilo je uobičajeno u EU da se petogodišnji mandat dijeli na dva dijela, rekao je Reiner.

Dan otvorenih vrata manifestacija je koja se u Saboru održava od 2013. dva puta godišnje - uz Dan Hrvatskoga sabora, 30. svibnja te uz blagdan 8. Listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Na taj dan građani mogu ući u zgradu Sabora bez prethodne najave i pogledati prostorije koje nisu dio uobičajenih programa za posjetitelje. Prigoda je to i za susret s predsjednikom Sabora i saborskim zastupnicima. Zahvaljujući Danu otvorenih vrata, Saborom je prošlo nekoliko tisuća građana, a manifestacija je i u nedjelju privukla velik broj građana.

Građani očekuju puniju sabornicu

Hoće li u slijedećem sazivu parlamenta sabornica biti punija, zašto je važno imati mjesto predsjednika Sabora, je li politika dobar izbor za mlade, pitali su građani.

"Baviti se politikom trebao bi biti vrlo dobar i častan izbor, jer predstavljati svoj narod je vrlo važno i časno, nosi puno odgovornosti i mogućnost utjecaja na razvitak zemlje", poručio je Reiner.

Nada se da će u novom sazivu Sabora sabornica biti punija, jer je zastupnička obveza dolaziti u parlament. "Zato ih je narod i izabrao da donose zakone, da odlučuju, to je njihov posao, velika većina za to dobiva plaću", kaže Reiner i budućim zastupnicima poručuje da bi, kao i na svakom drugom radnom mjestu, morali u klupama biti puno radno vrijeme. "To se očekuje od zastupnika", ističe predsjednik Sabora.
Građanima je objasnio i zašto je važno mjesto šefa parlamenta. Predsjednik Sabora po poziciji je druga osoba u državi, prva je predsjednik, osim niza protokolarnih obveza, šef parlamentra rukovodi radom Sabora, najvišeg tijela demokratskog parlamentarizma.

Proslava neovisnosti: Ne mislim da je bilo skromno

Potvrdio je da će, neovisno o saborskom angažmanu, nastaviti raditi u bolnici. Cijelo vrijeme dok sam vodio Sabor, radio sam i u bolnici, bio sam tamo najmanje dva sata, održavao sam svoju ambulantu, i dalje ću dolaziti u bolnicu svaki dan, odgovorio je građanima.

Kaže i da još nije izabrao tko će mu raditi portret, da o tome još nije razmišljao.

Predsjednik Sabora ne slaže se da je parlament skromno proslavio 25. godišnjicu hrvatske neovisnosti, 8. listopada.

"Ne bih se složio da je bilo skromno, bilo je na isti način kako se uobičajeno obilježava Dan neovisnosti. To što je okrugla obljetnica bi, možda, zasluživalo svečaniju situaciju, s druge strane bi vi mediji vjerojatno prvi kritizirali da u situaciji koja nije gospodarski briljantana se troše novci na pompe i velike svečanosti", kaže Reiner . (Hina) 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene