Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrio zašto su inzistirali na poziciji predsjednika Sabora

Božo Petrov u Dnevniku Nove TV: 'Probao sam Sabor, neće mi biti teško'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska će za sedam dana imati konstituiran novi 9. saziv Hrvatskog sabora. Vodit će ga novi i najmlađi predsjednik u njegovoj povijesti Božo Petrov. U dogovoru s HDZ-om tu će dužnost obnašati prve dvije godine, a potom će ga zamijeniti netko iz HDZ-a.

O prvim potezima te kako će funkcionirati nova Vlada, s Božom Petrovom za Dnevnik Nove TV razgovarao je Mislav Bago.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Pitanje budućnosti RH Zoran Milanović otkriva ''vojnu tajnu'': Na ovo se čeka već neko vrijeme Gordan Jandroković Otišao u povijest Pandemija, krize, afere i lupanje od 40 minuta: Po čemu ćemo pamtiti deseti saziv Sabora?

Za sedam dana postat ćete predsjednikom novog saziva Sabora, no bit ćete prvi put u hrvatskoj povijesti i predsjednik Sabora bez dana zastupničkog staža. Mislite li da će to biti otegotna okolnost za Vas?

Ne mislim da će to biti otegotna okolnost. Probao sam Sabor na samom početku i isto tako bio kratko u Saboru. Ali ono što je najvažnije u Saboru, jest donošenje prijedloga zakona i to je razlog zbog čega smo i inzistirali na poziciji predsjednika Hrvatskog sabora, jer po potrebi imate i mogućnost ubrzavati donošenje prijedloga novih zakona.

Znači li to da će klub zastupnika Mosta predlagati neke zakone i zakonske promjene nevezano uz Vladu i vladine projekte, ako bude potrebno?

Ma ne. Iskreno ne vjerujem da može doći do takve diskoordinacije između dva partnera unutar Vlade. Ono što je bitno jest da imamo takvu mogućnost, odnosno da po potrebi možemo utjecati na dnevni red, da zakoni dolaze što je moguće prije. Nažalost, zadnjih sedam, osam mjeseci, koliko je trajala bivša Vlada i saziv Sabora, događalo se da određeni prijedlozi, za koje je Most htio da idu na dnevni red, nisu išli na dnevni red. No zaista, kao što sam upravo vama rekao, to je vrijeme kontrole iza nas i ovaj će put Vlada zaista biti stabilna, a vjerujem da će to biti moguće upravo zbog načina na koji smo odredili i kako će se formirati Vlada i Sabor.

Znači li to da će se onda prvo konstituirati Sabor pa onda vaši zahtjevi pretočiti u zakonske prijedloge i onda tek formiranje Vlade?

Naravno. Dakle to je jedna od prvih stvari koje smo definirali u trenutku pregovora. Mi smo zaista nekoliko prvih rundi pregovora potrošili na to da definiramo svih sedam jamstava koja smo tražili i koja smatramo kao Most nezavisnih lista da su prijedlozi s kojima smo izašli i prije izbora, izuzetno bitni kao i pokazatelj smijera u kojem Hrvatska treba ići. Ono što je zaista bitno da se promjeni u Hrvatskoj. Partneri iz HDZ-a su upravo taj dio i prihvatili.

Možete li mi reći koji će to onda konkretno zakonski akti biti usvojeni idući petak, osim što ćete Vi biti izabran za predsjednika Sabora?

Nakon što se konstituira Hrvatski sabor, ići će izmjene ovršnog zakona, ići će izmjene zakona o HNB-u, također će ići izmjene zakona o saborskim zastupnicima, odnosno za penalizaciju onih saborskih zastupnika koji ne dolaze barem na glasovanje petkom u saborske klupe. Tako da one scene koje su se mogle viđati svih prethodnih godina, ovaj put se neće moći viđati. Također i katalog svih onih kaznenih djela, teških djela, koja su imali određeni ljudi, koji su se bavili politikom. Sad više neće biti niti na lokalnoj, a niti na parlamentarnoj razini, moći se natjecati. To još uz druge zakone koje smo dogovorili, bit će izglasano prije nego se formira Vlada. Jedina dva zakona koja smo predlagali, o isključivom gospodarskom pojasu i smanjenje pretplate HRT-a, će biti dogovoreni u nekoliko koraka, kroz idućih par mjeseci.

Možete li predvidjeti kad ćemo dobiti novu Vladu? Hoće li to biti slijedeći tjedan? Postoji li neka procjena?

Vjerujem da će u petak biti konstituiran Hrvatski sabor, a nakon toga, u slijedećem tjednu, vjerojatno nakon ponedjeljka pa nadalje će se odraditi ovaj set zakona koji smo predložili. Vrlo brzo nakon nakon toga, vjerojatno u istom tjednu, bit će formirana i nova Vlada.

Kako će funkcionirati suradnja Mosta i HDZ-a prilikom raspodjele funkcija ministara i državnih tajnika primjerice? Hoće li biti mogućnosti veta, kao što je to bilo u prethodnoj Vladi?

Možda je veto preteška riječ, ali ono što je bitno i ono što se dogovorilo na sastancima, bitno je da ćemo razgovarati o svim kandidatima, koji budu predloženi za ministre, kako jedna, tako i druga strana. Vjerujem da tu neće biti nikakvih velikih problema.

Neće se zvati veto, ali će biti nešto slično tome?

Ma ne, ne mislim da će uopće dolaziti do veta. Mislim da smo pokazali, za razliku od prije, zavidnu razinu korektnosti i iznošenja argumenata i na takav način konstruktivnog razgovora, tako da ne smatram da će se tu pojaviti bilo kakvi problemi.

U prijašnjoj Vladi imali ste vijeće za suradnju. Hoće li biti formirano nešto slično i sad?

Ma nismo o tome razgovarali. Ovi članovi pregovaračkog tima s jedne i druge strane, pokazali su se i više nego na razini zadatka. Ako bude ikad bilo kakvih nesuglasica mogućih i bilo kakvih otvorenih pitanja, ne vidim razlog zbog čega ti članovi ili možda u nekom izmjenjenom sastavu ne bi mogli prodiskutirati neke otvorene teme. Ali, mislim da će to biti to.

Gospodine Petrov, znate da Andrej Plenković ima 77 potpisa i bez zastupnika Mosta. Da li Vas je strah da Plenković ima rezervnu momčad u slučaju neposluha Mosta?

Ne mislim da to takvog scenarija može doći. Između ostalog, to nas u Mostu nikad nije plašilo. Mi smo i u izbornoj noći rekli ako postoji želja takva kod HDZ-a, oni se u svakom trenutku mogu presložiti i bilo bi najbolje, ako imaju takvu namjeru da do nas ni ne dolaze. Oni su više puta istaknuli da žele Most kao strateškog partnera i smatram da su naši razgovori pokazali da Most i jest onaj koji će biti jamac promjena u RH i da će biti jamac svim hrvatskim građanima da će do reformi uistinu i doći. Drago mi je da su to partneri iz HDZ-a prepoznali i da su nas birali kao strateške partnere. Ono što mi možemo obećati hrvatskim građanima, da naša obećanja neće ostati samo obećanja. To smo pokazali i radom u Saboru u prošlom sazivu, a to će se pokazati i u ovom sazivu Hrvatskog sabora.

Do prije mjesec dana ste govorili kako ne možete s HDZ-om koji je promijenio samo čelnog čovjeka. S čim je Plenković zadobio Vaše povjerenje?

Mislim da se apsolutno svakom, u trenutku razgovora, ako se razgovor pokaže konstruktivan i ukoliko se razgovor vodi po tipu argumenata trebate dati priliku. Mi smo dali priliku HDZ-u. Mi očekujemo da će se to što smo dali priliku i što su oni dali priliku nama, da će se pokazati jednom kvalitetnom suradnjom. Naravno da to apsolutno ne mora biti nikakva garancija, ali ako ćemo ići na način da smo uvijek presumnjičavi, preoprezni, na kraju se može dogoditi situacija u kojoj ne vjerujemo jedni drugima i da dođe do teškoća, ja mislim da će alarmi, ako do njih slučajno i dođe, proraditi na vrijeme. Međutim, apsolutno niti jedan razlog zbog čega bi sumnjali u njihovu otvorenost ne postoji. Naravno i oni imaju svoje mehanizme, mi imamo svoje mehanizme, ali smatram da Hrvatskoj treba jedna stabilna Vlada, da se treba preuzeti odgovornost. Most se tog apsolutno nikad nije bojao. 

Osvrnimo se na pitanje PDV-a, HDZ je najavio smanjenje za 2 posto, Most je bio protiv. Hoće li biti smanjenja PDV-a ili ne?

Što se tiče još samih programskih smjernica, one će se usuglašavati još idući tjedan. Mislim da su skoro pa riješeni. Što se tiče porezne reforme, to je još jedna od otvorenih stvari, koja će se rješavati tijekom slijedećih sedam dana. Tu očekujemo od strane stručne skupine HDZ-a da predloži prijedloge pa ćemo znati na samom kraju tjedna. Bit će potrebna velika doza realnosti. Mislim da to treba ostaviti programskim, stručnim skupinama i s jedne i s druge strane.

Znači li to da ćemo slijedeći tjedan doznati koja je Vladina politika oko 'švicaraca' i kredita u švicarcima? Vi ste protiv arbitraže u Washingtonu i da se ide pred europske sudove, a HDZ bi išao na nagodbu. Postoji li tu dogovor ili ćete to isto idući tjedan dogovarati?

To se rješava i trenutno je u tijeku da se usuglasimo oko stavova. Stav Mosta se zna. Za nas arbitraža u Washingtonu nema smisla iz razloga što ne smatramo da je taj sud u Washingtonu nadležan upravo za ovu vrstu sudskog spora, odnosno žalbe koju su oni (banke) tražili. Taj dio se sad rješava i vjerujem da kao što se dosad pokazalo u načelu, mi smo vrlo suglasni oko određenih programskih smjernica, odnosno oko onog što se treba napraviti u Hrvatskoj.

Tko je 15. zastupnik Mosta o kojem je u petak bilo riječi između Vas i gospodina Plenkovića?

U trenutku kad sam izjavio da će Most imati 15 zastupnika, smatrao sam da, odnosno to se odnosilo na klub zastupnika Mosta. Ono što je nama važno jest da u konačnici u Saboru imamo klub s 15 zastupnika, ukoliko budemo htjeli davati inicijativu za određene zakonske prijedloge. Što se tiče potpisa, ako se misli na potpise, po meni je sasvim irelevantno hoće li oni iznositi 14, 15, 16 ili možda 17 potpisa saborskih zastupnika za davanje podrške budućem mandataru. Uglavnom i gospodin Plenković je rekao, bit će ih više od 90 tako da je to manje bitno. Ono što je nama bitno jest da u konačnici klub zastupnika Mosta ima barem minimalno 15 saborskih zastupnika. Razgovaramo u ovom trenutku s nekoliko saborskih zastupnika i to će biti.

Mislim da ste dobro razumjeli moje pitanje, samo ste ga izokrenuli. Tko je 15. zastupnik Mosta?

Što se tiče 15. zastupnika, on će se vidjeti u slijedećim tjednima. Dakle, razgovaramo s nekoliko saborskih zastupnika koji će biti voljni dati podršku klubu Mosta nezavisnih lista, a što se tiče samog potpisa, to Vam kažem, u ponedjeljak, hoće li biti 14 ili 17, sasvim je svejedno.

Dobro, ali mislim razgovaramo o saborskim zastupnicima, a ne bjeguncima pa mislim da je u redu da javnost zna tko je promijenio političku opciju i priklonio se Mostu.

Pa ja uopće ne bih koristio termin bjegunci za saborske zastupnike. To nisu uopće bjegunci. Mislim da je potreban mir za normalan, konstruktivan razgovor i ono što smo na kraju pokazali i u pregovorima s HDZ-om, Most može osigurati mir u kojem imamo mogućnost za obavljanje razgovora. U trenutku kad razgovori budu završeni, javnost će biti vrlo jasno upućena u sve ono što se događalo i upoznata sa cijelom situacijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene