452874
452874
452874
452874
452874

Plenković o tome je li Mostu dao previše i ima li pravo veta

  • , 08.10.2016., 12:22
  • Autor:
  • komentara

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u subotu je u Zagrebu na Dan neovisnosti odao počast poginulima za domovinu. Istaknuo je kako je 8. listopada prije 25 godina bio ključan dan za raskidanje svih državnopravnih veza s bivšom SFRJ.

 
 
 
 
Andrej Plenković o tome ima li pravo veta na Mostove ministre (Video: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković o tome ima li pravo veta na Mostove ministre (Video: Dnevnik.hr)

Iza Andreja Plenkovića su uspješni pregovori o suradnji s Mostom, a u ponedjeljak bi od predsjednice RH, kod koje ide s više od 90 potpisa, trebao dobiti mandat za sastavljanje nove Vlade.

Ono što sada dolazi je kadrovska križaljka i izbor ljudi koji će voditi ministarstva. Kao što je poznato, Mostu su uz rotirajuće mjesto predsjednika Sabora pripala četiri resora - MUP, pravosuđe, uprava te energetika i zaštita okoliša spojeni u jedno ministarstvo. Plenković je, odgovarajući na neke kritike koje se mogu čuti i u HDZ-u da je Mostu dao previše, ocijenio da su četiri portfelja za Most u odnosu na današnjih sedam razumni i racionalni.

Na pitanje hoće li kao budući mandatar imati pravo veta i na prijedloge za ministre iz Mosta odgovorio da će kada dobije mandat za sastavljanje vlade od Predsjednice razgovarati sa svim potencijalnim kandidatima i odlučiti.

Plenković je kazao i da izjavu Mostovca Tomislava Panenića - da neće postati premijer dok Sabor ne usvoji zakone koje traži Most - nije vidio. Mostove potpise za mandatara nove hrvatske Vlade Plenković bi, kako je rekao, trebao dobiti u ponedjeljak ujutro te ponovio da za informaciju tko je 15. zastupnik u Mostovoj kvoti treba pitati Božu Petrova.

Najavio je da će program Vlade biti finaliziran idućeg tjedna.

Na novinarski upit hoće li Ivan Tepeš (HSP AS) postati zastupnik u Europskom parlamentu umjesto Davora Ive Stiera, Plenković je kazao: "O tom - potom. Prvo treba vidjeti tko će biti članovi vlade pa će nakon toga sve rješavati".

Gordan Jadnroković, glavni tajnik HDZ-a, nije otkrio hoće li druge dvije godine mandata on predsjedati Saborom nakon Bože Petrova. Na pitanje je li Petrov dobar kandidat za predsjednika parlamenta, s obzirom da nije pravnik i nema saborskog iskustva, Jandroković je odgovorio:

'Apsolutno je kompetentan, ima politički legitimitet, to je politički dogovor tako da je to sve u redu i u skladu s političkim standardima'.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se