Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Željka Antunović odbila Jurčića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pogoršanje Račanova stanja potaknulo je unutarstranačke borbe. Kompromis je predviđao Jurčića kao kandidata za premijera, a Antunović za v.d. šefice stranke. Međutim, ona je to odbila.

Nakon dramatičnih vijesti o pogoršanju zdravstvenog stanja Ivice Račana i novim metastazama koje su razbile iluzije o njegovu skorom povratku u politiku, Ljubo Jurčić od SDP-a je zatražio da poslije Uskrsa odluči hoće li on biti stranački kandidat za premijera, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Željka Antunović u fokusu Monike Kravić Slika nije dostupna Antunović: 'SDP može dalje i bez Račana'

Ako ga u stranci prihvate za premijerskog kandidata, Jurčić će se i službeno učlaniti u SDP, i time anulirati jednu od bitnih zamjerki koja je do sada stajala na putu prema njegovoj kandidaturi. 

Ovakav Jurčićev zahtjev mogao bi ubrzati i rasplet dileme o tome hoće li SDP održati svoju izbornu konvenciju i na njoj dati legitimitet predsjedniku stranke da bude i premijerski kandidat, ili će se stranački statut "nategnuti" odredbom po kojoj će se konvencija iznimno odgoditi nakon parlamentarnih izbora.

U Jurčićevu taboru računaju s ovom drugom varijantom, a kako su se njoj priklonili i šef Izbornog stožera Slavko Linić i utjecajni saborski zastupnik Antun Vujić, procjenjuju da ona u ovome trenutku ima najviše šanse za uspjeh.
 
Po tom scenariju, Jurčić bi aktom Glavnoga odbora bio inauguriran na poziciju SDP-ova premijerskog kandidata, a Željka Antunović nastavila bi kao Račanova zamjenica upravljati strankom do izbora. 

Ostanak Željke Antunović na čelu SDP-a, značajan je ne samo zbog političke potpore premijerskom kandidatu koji se do sada bavio uglavnom ekonomijom, nego i zbog discipliniranja Milana Bandića. 

Dok mu je ona šefica, Bandić će se morati kontrolirati. Ako na čelo SDP-a dođe netko drugi, uvijek postoji opasnost da SDP-ov zločesti dečko poljulja unutarstranačku ravnotežu u svoju korist. 

Željki Antunović je, prema neslužbenim informacijama, ponuđen upravo ovakav model, no ona ga je navodno odbila. 

Dio SDP-ovaca drži da pozicija premijera po zapovjednoj odgovornosti pripada čelnoj osobi stranke: kako Račanu prije njegove bolesti, tako i Željki Antunović poslije nje. Oni Jurčiću zamjeraju što vodi personaliziranu kampanju u vrijeme dok SDP zbog iste kritizira HDZ, pa i HNS, što članstvo u stranci klijentelistički uvjetuje premijerskom kandidaturom, ali i što je javno priznao da ne bježi od suradnje s HDZ-om.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene