Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Štrajk upozorenja koji će, nakon današnjega neuspjela mirenja s poslodavcem, provesti Sindikat željezničara Hrvatske, Sindikat hrvatskih željezničara i Sindikat tehničkoga pregleda vagona i vlakova HŽ-a, počet će 14. lipnja minutu nakon ponoći i trajat će 48 sati, priopćili su danas organizatori štrajka.


U priopćenju se ističe da je štrajk upozorenja rezultat posljedica prijepora zbog sklapanja kolektivnoga ugovora te porazna stanja u HŽ-Cargu, koje izravno ugrožava i cjelokupan teretni promet u zemlji.

Vezani članci Slika nije dostupna Štrajk željezničara u Njemačkoj Slika nije dostupna Sindikat hrvatskih željezničara uputio pismo Mesiću i Sanaderu

Za vrijeme štrajka obustavit će se teretni promet pa sindikati mole korisnike prijevoza za razumijevanje.

U telefonskoj izjavi za Hinu zamjenik predsjednika Sindikata
željezničara Hrvatske Slavko Štefičar rekao je da o poslodavcu u potpunosti ovisi hoće li štrajka biti ili ne, odnosno da se štrajk ne će provesti ako poslodavac prihvati sindikalne zahtjeve.

No, istaknuo je, za sada nema naznaka da bi poslodavac to mogao učiniti pa će se štrajk i provesti.

U priopćenju je navedeno da sindikati zahtijevaju da se najkasnije do 14. lipnja zaključi četverogodišnji kolektivni ugovor za HŽ-Cargo d.o.o., da se poveća novčana masa za plaće za osam te plaće za šest posto za svaku godinu trajanja kolektivnoga ugovora. 

Također zahtijevaju i da sva radna mjesta, osim članova uprava društava, s cijenom sata rada trebaju biti uvrštena u kolektivni ugovor društva te da se prihvati realno ostvariv Plan poslovanja HŽ-Carga, a u slučaju gubitka vlasnik treba dokapitalizirati Društvo.

Osim toga, zahtijevaju i žurno donošenje organizacije i
sistematizacije te da Vlada, u sklopu preustroja HŽ-Carga, preuzme otplatu zajma za nabavu teretnih vozila i financiranje preustroja ovisnih društava, troškovi kojih predstavljaju trošak željezničkih prijevoznika.