Kako temperature padaju, računi grijanja rastu. Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je tvornicu peleta, najjeftinijeg energenta za grijanje i one koji ga koriste.


Goranova obitelj godinama se grije na pelete s kojima je vrlo zadovoljan. Osim uštede, zadovoljan je i vrlo praktičnom primjenom. 'Prostorija je puno čišća', kazao je.

Vezani članci Damir Vanđelić Vanđelić neće biti kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba: ''Moja su mišljenja fokusirana samo na obnovu grada Zagreba i ne razmišljam ni o čemu drugom'' Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas poduzetnika Glas poduzetnika kreće u borbu s Vladom, najavili i prosvjed: ''Ako ima za sve drugo, zašto ne bi bilo za one koje ovu državu hrane''

Ekološki su proizvod, nastaju od drvnog otpada i ne zagađuju okoliš. 'Peći su vrlo visokog učinka jer jako malo energije rasipaju', kazao je Ivan Perković iz Spačve d.d.

>> 
Počela sezona grijanja: Obavezno pročitajte ove savjete!

Jeftiniji su od svih ostalih energenata. U prosjeku, jedan kilovatsat energije dobivene iz  mazuta stoji 0,70 kuna, iz loživog ulja 0,60, plina 0,40 kuna, a iz peleta - 0,25 kuna. No, tek su rijetki toga svjesni. 'Nisu upoznati s primjenom peleta, 98 posto u Hrvatskoj se izvozi', kazao je Perković.

Korištenjem peleta u kućanstvu koje mjesečno plaća 1.500 kn za grijanje plinom može se uštedjeti 30 posto ili oko 500 kuna.

Goran je toga itekako svjestan, u njegovoj kući je uvijek toplo, a od računa više ne strahuje. 'Toplije je s ovim, jednostavno je temperatura kontinuirano ista u prostoriji', kazao je Goran.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook