Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže stop radovima

Zelena akcija: Varšavska mora u prvobitno stanje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad okupili su se jutros s transparentima ispred zagrebačke Gradske skupštine uoči održavanja tematske sjednica o sustavu prostornog planiranja u gradu, očekujući od skupštine da pošalje jasnu poruku da se hitno zaustave radovi u Varšavskoj ulici dok se ne okončaju svi sudski postupci.

'Financijska šteta za grad, odnosno građane, biti će ogromna ako se krene s radovima u Varšavskoj, a na kraju se sve mora vratiti u prvobitno stanje', rekao je novinarima predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević. Istaknuo je kako također zahtjevaju da se zaustave negativni trendovi u gradu Zagrebu - prostornih malverzacija, zamjene zemljišta, pretvaranje zelenih zona u građevinsko zemljište te u slučaju Varšavske, devastacije pješačke zone radi ulaza u nečiju privatnu garažu. 'Zahtjevamo da se Generalni urbanistički plan (GUP) vrati na staro, znači da se vrati zona zabrane izgradnje novih podzemnih garaža u samom strogom središtu grada, da se vrati koeficijent iskoristivosti unutar donjogradskih blokova sa 4,5 na 3 te da se zabrani daljnja denivelacija javnih površina u Donjem gradu što narušava identitet grada i stvara nove prometne probleme', istaknuo je Tomašević. Dodao je da se zalažu za izgradnju novih javnih garaža, ali izvan središta grada, odnosno na njegovu obodu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Provjerite Čeka nas kaos! Zbog ogromnih radova ovog vikenda nema tramvaja u nekim dijelovima grada, ukidaju se četiri tramvajske linije Ilustracija Zbog radova Važna ulica u centru Zagreba zatvara se za sav promet: Pogledajte obilazne pravce

Istaknuo je kako im je drago što konačno skupština sustavno promišlja o temi prostornog planiranja u Zagrebu, jer, rekao je, da se to događalo ranije vjerojatno ne bi danas imali cijeli slučaj s Varšavskom ulicom koji eskalira sve više i više. Ključno je, ustvrdio je, da nije riječ samo o jednoj ulici nego je Varšavska ta točka na kojoj se definira buduća prostorna i prometna politika u gradu. Koordinator Prava na grad Teodor Celakoski rekao je da rezultati istraživanju pokazuju da su zadnje tri i pol godine sustavno radili u interesu građana, za razliku od izjava da ih podržava svega 50.000 građana koji su potpisali peticiju, jer sada vidimo, rekao je, da je većina građana protiv kopanja rampe za ulaz u garažu u Varšavskoj. Aktivisti su ispred Gradske skupštine istaknuli transparente s rezultatima istraživanja javnog mnijenja koje je Gfk proveo na reprezentativnom uzorku od 500 Zagrepčana te su materijale s rezultatima istraživanja podijelili i gradskim zastupnicima. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene