Obavijesti Pretražite Navigacija
Vrtoglavi iznosi

Zdravko Marić o gospodarskom rastu i njegovu utjecaju na građane: "Uvijek ću u Vladi zagovarati smanjenje poreza"

Aktualno Galerija +0 Ministar financija Zdravko Marić (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Ministar financija Zdravko Marić u razgovoru s reporterkom Dnevnika Nove TV Sabinom Tandara Knezović otkriva koliko su građani platili posrnulu brodogradnju te hoćemo li osjetiti gospodarski rast.

Hoće li građani i poduzetnici osjetiti gospodarski rast? Primjerice, hoćete li povećati neoporezivi dio plaće?

Pročitajte i ovo Ministar Darko Horvat (Foto: Pixsell, Patrik Macek) Neizvjesna sudbina brodogradilišta Ministar Horvat o Uljaniku: "Do 25. siječnja ćemo imati barem dva iskaza ozbiljnog partnerstva" Zdravko Marić (Dnevnik.hr) Ide li Uljanik u stečaj? Ministar financija Zdravko Marić: "Svemu dođe kraj, pa i državnom pomaganju brodogradnji, manevarski prostor nam je sužen"

Poduzetnici i građani najviše pridonose tom gospodarskom rastu. Oni ga s jedne strane stvaraju, a kada se događa, kao rezultat njega trebamo stremiti u smislu mjera, kako i dodatno dizati stope rasta.

Povećati neoporezivi dio plaće?

Još je rano govoriti o detaljima. Rasterećenjem plaća postignuti su pozitivni efekti. Istim smjerom trebamo nastaviti i dalje. Koliko prostora ima na porezu na dohodak, ima još više na dijelu koji se tiče samog neoporezivog dijela. Sjetite se mjera iz prosinca prošle godine. Više od 1,2 milijarde kuna dodatno su isplatili poslodavci zaposlenicima.

Hoće li se to ostvariti do kraja mandata?

Siguran sam da ćemo, kao što smo radili tri godine, nastaviti i dalje. Uvijek ću kao ministar financija kolegama u Vladi zagovarati smanjenje poreza nego povećanje potrošnje.

Obećavate da će se to do kraja mandata i ostvariti?

Nisam od prevelikih obećanja. Mislim da djela koja smo učinili do sada daju za pravo da ćemo ostvariti daljnje korake u smislu poreznog rasterećenja.

Ima li mjesta smanjenju trošarina na gorivo?

Treba gledati sveobuhvatnu sliku i u segmentu indirektnih poreza. U pravilu je uvijek nešto što posebno uzimamo u obzir, jer prema udjelu indirektnih poreza Hrvatska je na samom vrhu EU. Ali treba uzeti i širi kontekst.

Kad se smanje trošarine na gorivo, znate i sami da padaju cijene svega.

Ne u pravilu uvijek. Do zadnje promjene PDV-a, kad smo i snižavali poreze u našoj povijesti, nije dolazilo do snižavanja cijena. Ali u zadnjih par mjeseci vidimo snižavanje cijena voća, odnosno mesa, dok su riba i povrće čak i poskupjeli.

A ugostiteljstvo 13 posto?

To je tema o kojoj ćemo također raspravljati.

Koje je Vaše mišljenje?

Već smo napravili to što smo mislili. I o PDV-u i o ostalim temama razgovarat ćemo u idućim tjednima i mjesecima.

Zašto ne olakšate malo ugostiteljima?

Olakšali smo poduzetnicima. I to gledamo. Puno je jača mjera bila poduzetnicima smanjivanje oporezivanja i opterećenja rada, naročito poreza na dobit. Kada gledate ukupne makroefekte, to su stvari koje su polučile najveće efekte.

Je li kraj izdavanja jamstva za brodogradnju?

To je nažalost kao i u vašim reklamama kada na kraju ima još nešto ekstra. Moram reći hrvatskim građanima da s današnjim danom 4.420.000.000 kuna plaćena su i u zadnjih par dana i protestirana jamstva po pitanju Jaružela, velikog broda, kao i još dva dodatna. Ostalo je svega 120.000.000 kuna. Ogromni su to iznosi. Ni kao ministar financija, ni kao porezni obveznik ne možemo biti zadovoljni s činjenicom da smo platili gradnju brodova koji nikada nisu napravljeni.

Koji su negativni efekti eura?

Hrvatski građani s obzirom na jako dobro poznavanje i povijest iskustva s hiperinflacijama, devalvacijama prije uvođenja kune, na prvo mjesto stavljaju eventualni strah od rasta cijena kada danas-sutra bude eventualno zaokruživanje cijena. To treba ozbiljno uzeti u obzir. To je tema koja se ne događa preko noći. Nekoliko je koraka na tom putu. Treba učinili sve mjere kako bi se minimizirali opasnosti i rizici. A sve pozitivne koristi što više manifestirali i efektuirali.

Je li moguće da ste Vi kandidat za europskog povjerenika?

Uvijek neko teško pitanje na kraju, pa ću se samo nasmijati.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene