Obavijesti Video Pretražite Navigacija
1500 otkaza u Uljaniku

S otkazom i vrećicama u ruci: "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli"

Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Radnik Uljanika Denis (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uljanik Uljanik Foto: DNEVNIK.hr Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Otkazi u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Otkazi u Uljaniku (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +2 Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/7 >>
Dok im je s Amerikom sve napetije, Kineze ponude za siguran posao čekaju u Zagrebu gdje su došli zbog Uljanika.

Istovremeno, kao na traci, radnicima Uljanika u ponedjeljak su dijeljeni otkazi. A u Rijeci - šestorici osumnjičenih ukinut je pritvor, branit će se sa slobode.

Pročitajte i ovo Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) GOTOVO MILIJARDU KUNA Preokret koji bi nas sve mogao skupo koštati: "Nažalost, to će platiti svi Hrvati... Ali to nije do nas u Uljaniku" Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Oštre kritike iz oporbe Ivan Sinčić: "Zbog nesposobnosti Plenkovića stvari se odugovlače, dok radnici Uljanika gladuju"

S otkazom i vrećicama u ruci radnici su u ponedjeljak napuštali Uljanik. Mogli su birati idu li odmah na zavod ili će odraditi otkazni rok.

"Neću odraditi otkazni rok jer ja ne mogu živjeti više, kako ja tako ni drugi", kazao je Toni, radnik Uljanika. "Nikako ne spavam da vam kažem, nikako. Ne spavam već godinu dana", dodao je Denis.

Njihovi trliši odlaze u povijest. "I mladost i starost mi je tu, tako da srce me boli", kazao je Denis.

"Prvih 174 čovjeka ili ljudi ili radnika će dobiti otkaz odnosno potpisuju taj svoj otkaz. I kiša, evo sad je malo stala, ali plače nebo nad nama što nam se desilo. To je jedan od tužnijih dana u povijesti Uljanika svakako", kazao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Angažiran mobilni tim HZZ-a

Angažiran je mobilni tim od 50 savjetnika HZZ-a koji će radnike upoznati s njihovim pravima. U prvom redu to je naknada za nezaposlene.

"Nama je cilj u narednih pet dana riješiti njihove prijave na zavodu, a kasnije u dinamici od deset dana donijeti riješenja o pravima na novčanu naknadu i isplatiti njihova prava koja su im zajamčena", poručio im je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar.

Novčana naknada će minimalno iznositi 2500 kuna. Najviše 4360 kuna. U obzir će se uzeti zadnje tri obračunate plaće.

"Sad kad poslodavac završi u stečaju, agencija osigurava još tri minimalne plaće, osigurava polovinu utvrđene otpremnine u stečajnom postupku, naknadu za neiskorišteni godišnji odmor, ozljede na radu i to je to", objasnio je Ivan Madunić, ravnatelj Agencije za osiguranje radničkih tražbina.

Stečaj - složen proces koji će potrajati

Uvjet je da je radnik bio zaposlen pola godine prije otvaranja stečajnog postupka, a zahtjev podnosi svaki radnik za sebe. Stečaj je, kaže jedan od novih upravitelja Loris Rak, složen proces koji će potrajati.

"Prvo radimo popis imovine. Upravo će ti radnici tijekom otkaznog roka doprinijeti radom inventure. Dakle, da se popiše sva imovina koja mora biti sastavni dio izvješća za izvještajno ročište", kazao je Loris Rak, stečajni upravitelj Uljanik brodogradilišta.

I dok se kao na traci dijele otkazi, okrivljenici izlaze na slobodu. Nemaju puno toga za reći. Sad se sve nade polažu u Kineze. Ministar gospodarstva Darko Horvat je potvrdio da je njihova delegacija u Zagrebu.

"Ovo je kontinuitet gotovo iste ekipe, malo nižeg nivoa, i siguran sam da je prioritet tehničke prirode na stolu kod ove delegacije koja je stigla iz Kine", objasnio je ministar Horvat.

Vlasniku jaružala ministarstvo je poslalo novi prijedlog oko njihovog zahtjeva za povratom avansnih uplata za koje je jamčila država. U prijedlogu stoji da država nije spremna platiti sve kamate i davanja.

Povratak radnika u tvrtku u stečaju

Postoji li mogućnost da tvrtke u stečaju zaposle radnike koji su dobili otkaze, za Dnevnik Nove TV u Puli je provjerila reporterka Petra Fabian Kapov.

U slučaju potrebe završetka započetih poslova ili otklanjanja štete postoji i ta mogućnost da stečajni upravitelj uz suglasnost stečajnog suca sklopi nove ugovore o radu na određeno vrijeme. Više o tome kazao je gost Boris Cerovac, predsjednik Jadranskog sindikata.

Šansa da se radnici zaposle postoji. Jesu li radnici spremni raditi za tvrtku u stečaju?

Naravno da postoji mogućnost da se ovdje odrade poslovi. Moguće je da se radnici vrate, ali postojala je i prije mogućnost da se nešto napravi.

Međutim, političarima do toga nije bilo stalo. Vidim da se sada razgovara o izgradnji i dovršetku brodova, o tome što su radnici završili na ulici i bez posla - očito je to manje bitno.

Postoji li mogućnost da ti isti radnici dovrše jaružalo ili ga pripreme za odlazak iz brodogradilišta?

Kako su radnici do sada čekali, vjerujem da bi se rado vratili i nastavili raditi na takvim poslovima.

No, za tako nešto mora postojati određena sigurnost - da će posao trajati, da će tvrtka funkcionirati i da će plaća biti isplaćena pravovremeno.

Drugačije, bojim se da će se netko željeti vratiti, a da bude kao što je bilo i do sada.

Dok radnici dobivaju otkaze i ne znaju kakva ih sudbina čeka, okrivljenici izlaze na slobodu - kako to komentirate?

Radnici se osjećaju izigrano od svih. Kako od političara, tako i od stare Uprave.

Sigurno da im i ovo nije drago, ali, s druge strane, kako vole naši političari reći - neka institucije rješavaju stvari pa neka riješe i po ovom pitanju.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 
Aktualno Ministar Kujundžić otkrio kad će odrasli oboljeli od mišićne atrofije dobiti skupocjeni lijek +0 Milan Kujundžić (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Ministar Kujundžić otkrio kad će odrasli oboljeli od mišićne atrofije dobiti skupocjeni lijek 1/1 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene