Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog zaštite djece tv sadržaji bit će označeni dobnim granicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Televizijske postaje uskoro će radi zaštite maloljetnika svoje programske sadržaje morati označavati jednom od tri kategorije koje određuju vrijeme emitiranja te dob ispod koje maloljetnici ne bi smjeli gledati neki sadržaj.

Pravilnikom o postupanju televizijskih nakladnika radi zaštite maloljetnika, koji je Vijeće za elektroničke medije danas predstavilo novinarima, određuju se tri dobne granice - 12, 15 i 18 godina.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova RH kod Karlovca Ministar Božinović u centru za registraciju migranata: "Naglasak je na hvatanju krijumčara" Granični prijelaz Uzimao po 200 € Uhićen granični policajac: Pomagao pri ulasku u šengenski prostor, dosjetio se nove metode

Programski sadržaj obilježen oznakom "18" neće se smjeti prikazivati prije 23 sata, s oznakom "15" prije 22 sata i "12" prije 21 sat.

Nakladnici će biti dužni prije emitiranja programskog sadržaja iz pojedine kategorije navesti pisano upozorenje u trajanju od deset sekundi te osigurati da je takve sadržaje cijelo vrijeme trajanja moguće prepoznati pomoću odgovarajuće oznake u gornjem uglu ekrana.

Pod programskim sadržajima koji bi mogli ugroziti razvoj maloljetnika razumijevaju se sadržaji s prizorima pretjeranog nasilja, seksa, vulgarnih izraza i prizora, prizora zlouporabe opijata i drugi ugrožavajući prizori.

Vijeće nakladnicima nije propisalo smjernice kako će označiti pojedini sadržaj, već će oni to samostalno procijeniti sukladno zakonskim odredbama o programskim načelima i obvezama.

Ako se programski sadržaji za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, mentalni ili moralni razvoj maloljetnika emitiraju u nekodiranom obliku, nakladnik je obavezan osigurati da ih je moguće prepoznati pomoću vizualnih simbola za cijelo vrijeme trajanja, stoji u pravilniku koji bi se, kako je najavljeno, mogao početi primjenjivati od sredine svibnja.

Jesu li nakladnici odgovarajuće označili sadržaje pratit će Agencija za elektroničke medije. U slučaju nepridržavanja obaveza podnositi će se prekršajna prijava temeljem Zakona o elektroničkim medijima, a kazna može biti do milijun kuna.

Uz još nekoliko podzakonskih akata Vijeće je predstavilo i popis važnijih događaja po kojem nakladnik ne smije na temelju dobivenih isključivih prava prenositi značajne događaje na način kojim bi značajnom dijelu gledatelja u Hrvatskoj bilo onemogućeno praćenje tog događaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene