Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEMI I SA ZDRAVLJEM

Perjanici hrvatskog turizma na vrata kuca ekološka bomba: ''Nama je sad slaba utjeha što im kažemo da smo bili u pravu''

Aktualno Galerija Smeće - 1 Smeće - 1 Foto: DNEVNIK.hr Smeće - 2 Smeće - 2 Foto: DNEVNIK.hr Smeće - 3 Smeće - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Smeće - 4 Galerija 1/4 >>
Zbog kvarova koji su u potpunosti stopirali postrojenje za obradu otpada, stotine tona otpada gomila se na istarskom Kaštijunu, županijskom centru za gospodarenje otpadom.

U Istri padaju turistički rekordi, ali i ostavke zbog problema s otpadom. Toj perjanici hrvatskog turizma na vrata kuca ekološka bomba. Kvar na dizalici stopirao je postrojenje prije desetak dana. Otpad se sada gomila na otvorenu plohu, tretira kemikalijama i pokriva folijama

"Sezona je je u punom jeku, sve više je smeća i otpada. Dolazi i bio-otpad s neugodnim mirisima - to je štetno za cijeli jug istre", rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić. Do kada će se tako odlagati, još uvijek se ne zna. Prve procjene su da bi postrojenje moglo proraditi tek sredinom kolovoza.

A samo u špici sezone u iduća dva mjeseca treba zbrinuti oko 20.000 tona otpada iz cijele Istre. "Pitanje je što s otpadom, na koji način on može ostajati u mjestima odakle dolazi, što je sa starim deponijima, na koji način odvoziti na neke druge lokacije gdje ima mjesta", dodao je Zoričić.

I dok se traži rješenje, a otpad gomila, predsjednica Nadzornog odbora podnijela je neopozivu ostavku, a direktora u ponedjeljak čeka smjena.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević odluka i o smetlarnicima Odgađa se novi sustav odvoza komunalnog otpada u Zagrebu: Tomašević objavio novi datum

Pročitajte i ovo Mještani Broda na Kupi - 1 Što se događa u Brodu na Kupi? Dim ih guši danima, svakodnevno gledaju kamione: "Odlaze, dolaze i nitko živ ne zna što tko tu kani napraviti"

"Kvar koji se dogodio nije se mogao predvidjeti, brzina popravka kvara ne ovisi o upravi i tu ne vidim nikakvu krivnju uprave. Nalaziti žrtveno janje u liku Fabia Giacomettija je neprimjereno, rekla bih i bezobrazno", rekla je Koviljka Aškić, bivša predsjednica NO ŽCGO Kaštijun.

Stanovnici juga Istre napominju, u svome dvorištu nisu ga htjeli nikada. "Nama je sad slaba utjeha što im kažemo da smo bili u pravu. Sada je taj problem puno teže riješiti nego prije kad se planiralo i radilo", rekao je Ivo Lorencin iz Medulina.

Za čelnike Općine Medulin rješenje je samo jedno - njegovo premještanje. "Svjesni smo svi da će to biti jako teško, naši mještani se najviše bave turizmom, a tu pati njihova egzistencija i u konačnici njihovo zdravlje", rekao je Ivan Kirac, načelnik Općine Medulin.

A to je ovaj član odbora osjetio i na svojoj koži. "Dobio sam neke simptome respiratorne, zaduhu koja mi je trajala tjedan dana nakon toga, ali istu noć sam dobio upalu oba očna kapka", rekao je Željko Ilić, član Radne skupine za civilni nadzor ŽCGO Kaštijuna.

I dok na Kaštijunu svijetli crveni alarm, pljušte ostavke i smjene, a Istra ulazi u sezonu svih sezona - problem otpada svakim danom sve je veći.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene