Obavijesti Video Pretražite Navigacija
odluka i o smetlarnicima

Odgađa se novi sustav odvoza komunalnog otpada u Zagrebu: Tomašević objavio novi datum

Gradonačelnik Tomašević donio je odluku o odgodi primjene novog sustava prikupljanja, odvoza i naplate komunalnog otpada u Gradu Zagrebu. Novi rok pomaknut je za 1. listopada, do kada će biti potrebno postaviti sve smetlarnike za spremnike za otpad.

Gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević u utorak predstavlja posljednju odluku Grada o uvođenju novog sustava odvoza i naplate komunalnog otpada.

"Što se tiče uvođenja novog sustava naplate i odvoda komunalnog otpada, 1. srpnja je bio ambiciozni cilj, ali nužan cilj. Više je procesa koje paralelno radimo u ovom sustavu i mogu potvrditi da idemo na odgodu sustava do 1. listopada", rekao je gradonačelnik.   

"Ovaj rok više se neće pomicati", odlučan je Tomašević.

"Ovu odluku ne smatram svojim porazom", rekao je gradonačelnik, kojem su okoliš i upravljanje otpadom bili jedni od glavnih ciljeva u političkom planu. "Najlakše bi bilo donijeti odluku da će sve ostati isto i da se ništa ne mijenja. No, mi smo odlučili ići težim putem. Mi imamo više kanti nego što neki gradovi imaju stanovnika", rekao je.  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna A ŠTO S OTPADOM? Zagrebački proračun u problemima zbog odluke suda oko roditelja odgojitelja? Tomašević najavio kad će rebalans

Pročitajte i ovo Otpad - 3 USKORO ODLUKA Smeće se po Zagrebu gomila, i još će: Do jeseni ništa od velikog rješenja koje je najavljivao Tomašević?

"Najveći trgovački lanci već su nam se javili po pitanju distribucije novih vrećica. Minimalna je marža 3,7 kuna, prema tome trgovcima ide oko 20 lipa i neće biti velike zarade za trgovačke centre, kao što se to pojavilo u medijima", rekao je Tomašević. "Vrećice će svima biti dostupne po dvije kune za 10 litara, četiri kune za 20 litara i osam kuna za vrećice od 40 litara."

Sustav s vrećicama najjeftiniji je i najpošteniji za sve građane, objasnio je gradonačelnik i dodao: "Mislim da će se svi složiti da nije pošteno da u jednoj zgradi jedan susjed odvaja otpad, a drugi ne odvaja i da njih dvojica dobiju isti račun."   

Tomašević je objasnio kako su već tri puta produžili rok za postavljanje smetlarnika za kante za otpad na javne površine: "Imamo oko 4000 prijava predstavnika stanara. Novi rok, 1. listopada, bit će također i za postavljanje tih smetlarnika."

"122 tisuće spremnika za razni otpad trenutno imamo na javnim površinama koje nisu javni zeleni otoci. Dobar dio tih spremnika mora se maknuti. Zagreb više ne može biti Kantograd", naglasio je.  

Gradonačelnik je priznao da imaju problema s odvozom otpada. "Pet godina nije kupljen niti jedan novi kamion u Čistoći, imamo stari vozni park, teško dolazimo do rezervnih dijelova, a imamo i veliki višak administrativnih djelatnika u Čistoći, a nemamo operativnih djelatnika. Vi znate da je sistematizacijom ponuđeno djelatnicima da se iz administrativnih presele na operativne funkcije", rekao je Tomašević o tome kako misli riješiti nedostatak vozača, čistača i drugih komunalnih djelatnika na terenu.

Počinje se i s pilot-projektima o podzemnim spremnicima u samom centru grada, rekao je Tomašević. "Ovo je isto veliki proces jer se moraju pronaći lokacije u kojima neće smetati podzemne instalacije poput cijevi i kablova."

Što se tiče gomilanja raznog otpada pored kanti za smeće i na zelenim površinama, gradonačelnik kaže da se "mora promijeniti stvar da bilo tko može u spremnike ili pored njih baciti i gomilati otpad. Svi građani imaju dva puta godišnje pravo na besplatni odvoz glomaznog otpada, a ne da se on ostavlja pred zgradama, na zelenim površinama pored spremnika za otpad", rekao je.  

Pročitajte i ovo Danijela Dolenec PROBLEMI S VRTIĆIMA Dolenec najavila povećanje kapaciteta vrtića: "Protekloj upravi nije bio prioritet omogućiti univerzalnu dostupnost. Nama jest"

Novi sustav prikupljanja komunalnog otpada u Gradu Zagrebu trebao je na snagu stupiti 1. srpnja, no odgođen je za 1. listopada zbog brojnih poteškoća s kojima se Grad, ali i građani svakodnevno susreću.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene