Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U HRVATSKOM ZRAČNOM PROSTORU

Načelnik PU splitsko-dalmatinske o lažnoj dojavi o bombi u avionu: "Tri i pol sata smo pretraživali zrakoplov, a odakle je došao poziv još istražujemo"

Aktualno Galerija +0 Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marendić Galerija 1/1 >>
Nešto prije 13:30 avion na letu iz Praga za Split objavio je tzv. stanje u nuždi te je nešto kasnije sletio u splitsku zračnu luku. Policija je poslije izvijestila kako je riječ o lažnoj dojavi. O svemu se medijima obratio načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marednić.

"Odmah nakon dojave o mogućnosti bombe na letu uspostavili smo sve linije komunikacije, angažirali hitne službe, pripremili zračnu luku za sigurno slijetanje zrakoplova i izdavajanje na sigurnu lokaciju. Pregled zrakoplova je trajao oko tri i pol sata, iza 17 sati je zrakoplov predan posadi na upravljanje. Angažirali smo sve raspoložive resurse i ja sam kao načelnik zadovoljan radom svojih službenika, ali i radom ostalih", kazao je Marendić. 

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Nisu to očekivali Zbog prijetnje bombom avion se vratio u zračnu luku, a putnici su evakuirani: Šokirali se kad su otkrili što je u WC-u

Upitan odakle je poziv o bombi stigao, rekao je kako je to predmet kriminalističkog istraživanja koje i dalje traje. 

O točnoj lokaciji na kojoj je zrakoplov bio kad je stigla, što se kasnije ispostavilo, lažna dojava, nije želio govoriti. Otkrio je tek kako je policiju o dojavi obavijestilo operativno osoblje zračne luke te da je dojava bila na hrvatskom jeziku i u hrvatskom zračnom prostoru. 

Podsjetimo, zrakoplov češkog prijevoznika Smartwings na letu iz Praga za Split proglasio je nešto prije 13:30 u zračnom prostoru Republike Hrvatske izvanredno stanje, tzv. stanje u nuždi. Kako se neslužbeno doznaje, bila je riječ o prijetnji bombom.

Avion je sigurno sletio na splitsku zračnu luku u 13:50. Glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Antonela Lolić kazala je za DNEVNIK.hr kako se provjerava dojava o ugrozi, zrakoplov je izdvojen i slijedi detaljni pregled. Svi su putnici izašli iz aviona, a Lolić je dodala i kako zračna luka nije zatvorena. 

Oko 16:30 iz PU splitsko-dalmatinske izvijestili su kako je obavljen pregled svih putnika i članova posade, te se svi nalaze u prostorijama Zračne luke Split.

"Dojava o ugrozi do ovog trenutka nije potvrđena. Pregledi i rad nadležnih službi se nastavljaju", doznaje se iz PU splitsko-dalmatinske. 

Izvijestili su i da su obavljeni potrebni protueksplozijski pregledi zrakoplova te rendgenski pregledi prtljage te nije potvrđena dojava o ugrozi. Zrakoplov je stoga predan kapetanu, a putnicima će prtljaga biti vraćena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene