Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokazat će dobru volju

Završio sastanak dobavljača Agrokora: Odlučili da će doći na sastanak s izvanrednom upravom

Marica Vidaković (Foto/Arhiva: Robert Anic/PIXSELL)
Marica Vidaković (Foto/Arhiva: Robert Anic/PIXSELL)
Aktualno Galerija Intenzivni dogovori dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Intenzivni dogovori dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marica Vidaković (Foto/Arhiva: Robert Anic/PIXSELL) Marica Vidaković (Foto/Arhiva: Robert Anic/PIXSELL) Intenzivni dogovori dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Intenzivni dogovori dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Intenzivni dogovori dobavljača (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Cijeloga dana trajali su sastanci dobavljača Agrokora oko postizanja nagodbe.

Završili su cjelodnevni sastanci dobavljača Agrokora. Kako sada stvari stoje, dobavljači će se u srijedu pojaviti na sastanku s izvanrednom upravom. Žele biti konstruktivni i pokazat će dobru volju.

Pročitajte i ovo Nagodba u Agrokoru dovedena u pitanje (Foto: Dnevnik.hr) Preostalo još 48 dana Grčevita borba oko nagodbe u Agrokoru: "Ulog je prevelik, sva imovina nije dovoljna da se isplati cijeli dug" Slika nije dostupna Kronologija krize Od pada Vlade do ulaska ruskih banaka u Agrokor: Godina velikih turbulencija u najvećem hrvatskom koncernu

No, odlazak na sastanak se mora promatrati uvjetno, doznajemo iz redova dobavljača. Ako osjete da se i dalje inzistira na njima neprihvatljivim prijedlozima, kažu, napustit će sastanak.

Od ranog jutra, predstavnici Agrokorovih dobavljača na sastancima su u Zagrebu. Među temama - konačan prijedlog nagodbe koji se očekuje ovoga tjedna.

Usred dogovora, prostore Podravke napušta Marica Vidaković. U kratkom telefonskom razgovoru poručuje nam da juri na sljedeći sastanak. U Agrokoru bez izjava.

Iz izvanredne uprave Agrokora poručili su nam kako konačan nacrt nagodbe vjerovnicima, odnosno dobavljačima, još uvijek nisu dostavili. Sastanci s njima trajat će cijeloga tjedna, a konačan dogovor trebao bi biti postignut 10. travnja.

Intenzivne pregovore potvrđuju i u Ministarstvu gospodarstva. A hoće li nagodba biti postignuta za tjedan dana? Ministar financija Zdravko Marić je oprezan: "Ne znam što bih vam rekao.''

''O nacrtu nagodbe raspravlja se s predstavnicima svih skupina vjerovnika intenzivno u proteklih nekoliko tjedana te je nacrt nagodbe bio tema nedavnih sastanaka predstavnika vjerovnika u Zadru i u Splitu, kada su predstavnici različitih skupina vjerovnika počeli pregovarati i izravno. Razgovori o nagodbi traju i dalje te će se održavati i ovaj tjedan, a sve s ciljem postizanja dogovora o načelnom sporazumu nacrta nagodbe do 10. travnja", priopćili su iz ministarstva gospodarstva.

Kako doznajemo, glavna tema među dobavljačima danas je bila isplata graničnog duga. A o čemu se zapravo radi? Granični dug iznosi 80 milijuna eura. Riječ je o dugu za robu koju su dobavljači isporučili Agrokoru prije 10. travnja, odnosno, prije početka rada izvanredne uprave. No, rokovi plaćanja te robe određeni su za mjesece nakon 10. travnja. Dobavljači žele da im se tih 80 milijuna eura isplati u cijelosti, odnosno da se tretiraju kao novo dugovanje, koje ne ulazi u nagodbu. Nakon povratka Sberbanka u igru, kako doznajemo, Agrokor taj granični dug želi uvesti u plan nagodbe - pa je pitanje koliko bi tog novca bilo vraćeno dobavljačima.

"Očito da je sada zauzimanje najboljih pozicija u finišu te utrke koja se zove lex Agrokor i u tome ne mogu svi profitirati, tu nemate win- win rješenje. Najjači će proći najbolje, najslabiji će proći najgore", smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

Bivši Vladin povjerenik Ante Ramljak vjerovnicima je priznao potraživanja od ukupno 41 milijardu i 400 milijuna kuna. Dio je osporio, uključujući dug prema Sberbanku od 8 i pol milijardi kuna. To dugovanje sada je ponovno postalo dio pregovora.

"Vraćanjem na neke početne pozicije, gdje se kaže da naravno, ne osporavamo više njihove tražbine, najvjerojatnije će u cijelosti to biti priznato, ali ni time se situacija potpuno nije razjasnila. Opasnost od sudskih postupaka pa u konačnici i opasnost o kojom smo također govorili od samog početka i za porezne obveznike", kaže Brkić.

Pregovori dobavljača i Izvanredne uprave nastavljaju se, a ne postigne li se nagodba u roku od tjedan dana - popravni rok za to su još tri dodatna mjeseca.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene