Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Završena istraga u slučaju Maestro, čekaju se optužnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Antikorupcijska istraga u slučaju "Maestro" završila je, iako nije saslušan USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić, doznaje se danas na zagrebačkom Županijskom sudu.

Istražni sudac tog suda Boris Ivančić odlučio je nakon sedam mjeseci istrage i saslušanja brojnih svjedoka okončati postupak i predmet vratiti USKOK-u.

Pročitajte i ovo Policija istražuje smrt Ukrajinca Uhićen je FOTO Policija otkrila tko je ubio Ukrajinca u Slavonskom Brodu, objavili i što je s ostalim privedenima Policija istražuje smrt Ukrajinca Nova saznanja Policija o mrtvom Ukrajincu u Slavonskom Brodu: Privedene još tri osobe

"U USKOK-u su ocijenili kako im za podizanje optužnice nije neophodno saslušanje svjedoka Kuzmanića, pa je sudac zatvorio istragu", kazao je glasnogovornik suda Krešimir Devčić.

Kuzmanić, koji se liječi u rovinjskoj bolnici, sucu Ivančiću nije dao iskaz zbog zdravstvenog stanja, ali i nezadovoljstva odnosom USKOK-a od kojega je, među ostalim, očekivao pomoć u liječenju.

Uz njega, USKOK-ov pouzdanik bio je i ruski poduzetnik Mihail Mošnogorski. Njih su se dvojica u dosluhu s USKOK-om osumnjičenima lažno predstavljali i nudili provizije za razne nezakonite pogodnosti vezane uz privatizaciju.

U jednogodišnjoj tajnoj akciji u lipnju prošle godine uhićena su trojica potpredsjednika Hrvatskog fonda za privatizaciju Josip Matanović, Robert Peša i Ivan Gotovac te još nekoliko osoba, osumnjičenih za davanje i primanje mita.

Istraga, koja je četiri puta proširena, vodila se zbog sumnjive
prodaje zemljišta i ciglane "Nin", hotelskog naselja "Solaris" i
zemljišta zvanog "Facinka" u Poreču, zatim prodaje tvrtke
"Dalmacijavino" i poduzeća "Laurus", pogodovanja stranim investitorima pri kupnji dionica hotela "Živogošće" i "Podgora", pretvorbi "Osječke pivovare", procjeni vrijednosti zemljišta tvrtke Badel 1862. te davanja na korištenje proslovnog prostora u Gradacu kod Makarske.

U istrazi se najviše teretilo Matanovića za kojega u USKOK-u vjeruju da je tražio oko tri milijuna eura mita, od čega je dio i primio.

Nakon uhićenja osumnjičenih najviši državni dužnosnici najavljivali su da bi u antikorupcijskoj akciji "Maestro" mogao "pasti i dirigent", no to se još nije dogodilo.

Naime, uz trojicu bivših potpredsjednika HFP-a još su osumnjičeni bivši djelatnik tog fonda Igor Petlevski, savjetnik u Fondu Darko Mrkonjić, zagrebački odvjetnik Juraj Parazajder, odvjetnica iz Buja Asja Piplović, njen zagrebački suradnik Mladen Jandriček, osječki poduzetnik i izvanredni profesor na tamošnjem Ekonomskom fakultetu Mane Medić te poduzetnik iz BiH Svjetlan Stanić koji je jedini nedostupan hrvatskim vlastima, pa je za njim raspisana tjeralica.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene