Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tableti za zastupnike

Novosti u Saboru: Sa saborskih klupa postupno će nestati papiri

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Previše novca nije dao Božo Petrov za saborska tablet računala koja su od danas na raspolaganju zastupnicima. Uštede su već sada vidljive, kaže predsjednik sabora, a zbog modernizacije rada, očekuje da će i zastupnici biti bolji i efikasniji.

Sabor je od danas moderniji.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović u Čakovcu - 5 Rok 20 dana Čeka se datum konstituiranja Sabora: Na potezu je Milanović Simulirana sjednica u Saboru za učenike simulirana sjednica Jandroković otvorio sjednicu Sabora: "Politika nije šou i zabava"

''Tu je tablet, tu je tipkovnica i skrenuta nam je pažnja da on može raditi isključivo na saborskoj mreži'', kaže HDZ-ov saborski zastupnik Blaženko Boban.

Mana ima, ali novi tableti ispunit će svrhu. Papiri sa saborskih klupa postupno će nestati.

''Još nas dosta posla čeka, tu je i elektronički potpis, radni proces, izmjena poslovnika, ovo je prva faza u jednom novom ciklusu modernizacije rada Hrvatskog sabora'', rekao je Božo Petrov, predsjednik Sabora.

Svaki zastupnik, svojim je potpisom jamčio da će na uređaj paziti i po prestanku mandata ga vratiti. Uz ograničenje interneta samo na saborsku mrežu, bez dopuštenja administratora ne mogu dodavati nove programe. Igrica- nema.

Na društvene mreže- ipak se može.

''Puno bolje od hrpa papira''

''U svakom slučaju puno bolje od onih hrpa papira u kojima se često i ne snalazimo jer stalno novi akti dolaze u saborsku proceduru'', kaže zastupnik Maro Kristić (MOST NL).

Na kopiranje se trošilo više od dva milijuna kuna. Tableti koju su stajali 200 tisuća kuna kupljeni su umjesto mnogo skupljih laptopa. Petrov kaže da su do sada uštedjeli barem 400 tisuća kuna.

Rad zastupnika trebao bi biti- brži i efikasniji. Ali tablet neće svi koristiti.

''Ja neću uzimati službeni tablet, ja imam svoj privatni na njemu radim i svoju arhivu i neke prezentacije'', kaže Anka Mrak Taritaš (HNS).

''Vjerujem da ću postupno i ja prijeći na tablet makar sam se naviknuo na svoj stari laptop koji je već gotovo u raspadanju'', rekao nam je potpredsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ).

Sljedeći projekt predsjednika Sabora - etički kodeks za zastupnike, naći će se na idućoj sjednici predsjedništva sabora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene