Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada pitamo saborske zastupnike zbog čega nisu u Saboru, kažu da su na terenu- među građanima...


Saborski zastupnici u srijedu se vraćaju na Markov trg. A s novim zasjedanjem, kako je najavljeno, trebalo bi biti oformljeno i Državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. To povjerenstvo čekaju stanovnici Šibensko-kninske županije kojima su lanjske poplave prouzročile golemu štetu. Dok oni čekaju, zastupnici koji se hvale radom na terenu o njihovim problemima - nemaju pojma.

Vezani članci Darinko Dumbović Gradonačelnik Petrinje nakon novog potresa: "I mali udar donosi velike štete na razrušenim zgradama" Poplava u Kokorićima - 2 Godinama se neće oporaviti od poplave, ali računi im i dalje stižu: "Ovo je trebao biti najljepši Božić, a tuga se ne može izmjeriti"

Prošlogodišnje poplave ostavile su veliku štetu stanovnicima Vodica. Od države još nisu dobili ni kune pomoći. O njihovim problemima smo izvještavali, posljednji put prije tjedan dana.

Prvo su čekali konstituiranje Sabora, pa izglasavanje vlade, zatim da Sabor osnuje državno povjerenstvo za procjenu štete od elementarnih nepogoda. Na ovo posljednje još čekaju, jer- Sabor je bio na stanci. Pa štetu saniraju sami.

Konkretan primjer

Ovaj kraj pripada devetoj izbornoj jedinici, njihovih 14 predstavnika sjedi u saboru. Kada pitamo saborske zastupnike zbog čega nisu u Saboru, kažu da su na terenu- među građanima. No konkretan primjer pokazao nam je da većina zastupnika iz 9. izborne jedinice s kojima smo danas razgovarali za problem građana Vodica ne zna.

'To mi je prva informacija, nitko mi se iz Vodica nije javljao', rekao nam je Ante Sanader.

'Uglavnom komuniciram s građanima iz moje županije, a na zahtjeve građana iz drugih županija komuniciram ili putem maila ili telefonskim razgovorom', kaže.

Ranko Ostojić koji također dobiva glasove birača s ovog područja neslužbeno poručuje: 'Kao saborski zastupnik nisam u komisiji za procjenu šteta pa samim tim ni na koji način nisam mogao utjecati na isplatu odštete. Ni ja, ni Karamarko koji je u istoj toj izbornoj jedinici.'

Jedan od rijetkih zastupnika koji je htio komentirati je Stipe Petrina. Poručuje - spreman je pomoći ako ga zatraže.

'Svaki dan primamo stranke, dolazimo na svaki poziv, a i dok sam u saboru vjerujte mi primim između pet i čak i deset stranaka svaki dan', kaže Petrina.

1500 kuna da ostanu u kontaktu

Kažu, građani ih nisu kontaktirali,no ni oni se kao njihovi predstavnici u parlamentu nisu sjetili pitati ih mogu li im kako pomoći. Zato se građani pitaju, sjete li ih se političari samo kada su izbori.

Saborski zastupnici svaki mjesec mjesec dobivaju dodatnih 1500 kuna kako bi ostali u kontaktu s onima zbog kojih su izabrani.