Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od srijede

Ravnatelj zagrebačke hitne o štrajku sanitetskog prijevoza: "O štrajku će odlučivati sud u četvrtak"

Žarko Rašić
Žarko Rašić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Srna Bijuk Srna Bijuk Foto: DNEVNIK.hr Žarko Rašić Žarko Rašić Foto: DNEVNIK.hr Štrajk radnika sanitetskog prijevoza Štrajk radnika sanitetskog prijevoza Foto: DNEVNIK.hr +0 Prijevoz čovjeka u kolicima Galerija 1/4 >>
Sanitetski prijevoz u Zagrebu u srijedu ujutro je krenuo u štrajk. Traže povećanja plaća, a zasad nisu uspjeli ispregovarati s ministarstvom da to bude u rangu hitne pomoći. O sanitetu u Zagrebu ovisi oko 400 pacijenata, no iz zagrebačke hitne uvjeravaju da oni štrajk - nisu ni osjetili.

Timovi sanitetskog prijevoza u Zagrebu su u štrajku. Nezadovoljni su svojim plaćama i traže povećanje koeficijenata. U utorak su u ministarstvu pregovarali satima, no bez dogovora. Brojni pacijenti koji ovise o ovom prijevozu kako bi otišli na pretrage nisu zakinuti. Uskočili su vozači ZET-a i timovi domova zdravlja. Uz to, 30 posto sanitetskog prijevoza mora raditi.

Pročitajte i ovo Osoblje Lufthanse ponovo u štrajku Nezadovoljni plaćom Novi štrajk osoblja poznate aviokompanije: Pripazite ako putujete U Njemačkoj počinje dvodnevni štrajk javnog prijevoza Trajat će dva dana Počeo štrajk javnog prijevoza u Njemačkoj: U nekim mjestima neće voziti ništa

A u zagrebačkom sanitetu njih ukupno ima 120. Traže izjednačavanje s timovima hitne pomoći. Što bi značilo oko 1500 kuna veću plaću. Kažu nam da sada vozač u sanitetu ima između 4500 i 5500 kuna, a tehničar između 5000 i 6000.

Izjednačavanje, prema ministru, neće moći. Ipak, ponudio je povećanje koeficijenata. Koliko točno - nitko ne otkriva. "Žao mi je što socijalni dijalog nije rezultirao do sada pozitivnim pomacima, ono što sam ja mogao ponuditi, a da ne urušim sustav, sam jučer ponudio i nadam se da ćemo razgovorom doći do pravog rješenja", kazao je ministar zdravstva Vili Beroš.

U pregovorima je i Grad Zagreb kao medijator, budući da je štrajk pogodio samo glavni grad. Nadaju se kompromisu. Štrajk bi mogao prestati ubrzo. I to ne samo ako sindikati prihvate ponudu već i ako se zabrani štrajk, o čemu će se na sudu raspravljati u četvrtak. Sindikati kažu da će štrajk nastaviti i u četvrtak i nadaju se nastavku razgovora.

O štrajku će odlučivati sud

Zašto bi sud mogao stati na kraj ovom štrajku i kada će se znati odluka, objasnio je gost Dnevnika Nove TV Žarko Rašić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu u Zagrebu.

Čuli smo da će o štrajku odlučivati sud, temeljem čega ste tražili zabranu štrajka i kada će se znati odluka?

Zabranu štrajku smo temeljili na članku 198. Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji govori o tome da je zabranjen štrajk u Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu te svim Zavodima za hitnu medicinu regionalne samouprave i Grada Zagreba. Tužba je podnesena jučer, a ročište je zakazano za sutra u 12 sati na Županijskom sudu.

Odnosi li se taj dio zakona na sanitetski prijevoz?

To će odlučiti sud. Da.

Ukoliko se taj štrajk zabrani, hoće li sanitetskom prijevozu - medicinskim tehničarima i vozačima taj štrajk biti plaćen?

To ćemo vidjeti nakon odluke suda, kakva će odluka suda biti - je li štrajk bio legalan ili nelegalan. Tada ćemo odlučiti o tome hoće li dani provedeni u štrajku biti plaćeni.

Puno pacijenata u Zagrebu ovisi o sanitetskom prijevozu, kakva je situacija bila na terenu, jesu li pacijenti osjetili štrajk?

Ja mislim da je situacija danas u gradu Zagrebu, unatoč štrajka, bila odlična. Kao što sam jučer najavio da smo spremni sa 130 posto, ujutro kada ste došli vidjeti u Nastavni zavod za hitnu medicinu - došlo je 15 vozača ZET-a i 40 djelatnika ostalih zdravstvenih ustanova grada Zagreba.

Preraspodjelom snaga Nastavnog zavoda uspjeli smo odraditi kompletan sanitetski prijevoz u gradu Zagrebu. Sad smo pred minutu - dvije pogledali, nema ni jedan neizvršeno sanitetski prijevoz u gradu Zagrebu, a učinjeno je više od 300 sanitetskih prijevoza.

Ako se štrajk nastavi, hoćete li moći raditi dalje tim tempom?

Bit će vrlo teško. Naravno da štrajk ima svoje trajanje. Danas smo se prenapregnuli, spremni smo i za sutra, no takvo stanje ne može stajati trajno.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene