Novi strateški partner Uljanika Tomislav Debeljak u Puli se sastao s predstavnicima uprave, radničkog vijeća i sindikalistima. Ministar gospodarstva Darko Horvat za početak idućeg tjedna najavljuje sastanak s Europskom komisijom u Bruxellesu, gdje će pokušati dogovoriti međufinanciranje.

Galerija


Razgovaralo se iza zatvorenih vrata - bez obećanja o isplati plaća i deblokadi računa. Početkom idućeg tjedna ministar gospodarstva Darko Horvat najavio je sastanak s Europskom komisijom u Briselu gdje će pokušati dogovoriti međufinanciranje. Ministar očekuje da se u njega uključi i Debeljak.

Vezani članci Brodosplit (Foto: Boris Ščitar/Pixsell) Ministar Horvat: ''Ako Debeljak ne može financirati restrukturiranje Uljanika, proces će završiti kao i prethodni'' Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Ministar Horvat za Novu TV: "Ne možemo sa sigurnošću reći da je plaća radnicima Uljanika za srpanj riješena, to su špekulacije i stvaranje jedne čudne tenzije"

''Što treba stvarno još gmizati po Uljaniku da idu četveronoške iz posla kući pa da netko shvati da mi ne prodajemo demagogiju nego stvarno govorimo da ljudi tu dolaze da rade, ali da su pothranjeni'', rekao je Đino Šverko iz Sindikata metalaca Hrvatske.

Samo za deblokadu računa u Rijeci potrebno je 107 milijuna kuna, a u Puli dodatnih 86. ''Jedan legitimitet deblokade računa investicijom strateškog partnera, a država u trenutku kad restrukturiranje krene, da bi se ova četiri broda završila, spremna je participirati sa razinom od 50% potrebnoga novca. U ovom trenutku ja model za isplatu plaća nemam'', rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva.

Ako Komisija da zeleno svjetlo za novi model međufinanciraja moguće je da plaće, tvrdi Horvat, isplati strateški partner.

Državni novčanik treba ostati zatvoren

Na sastanku koalicijskih partnera u Vladi nema podrške za nova plaćanja iz državnog proračuna. Ako Vlada uopće treba donijeti odluku da se ide u saniranje, tvrdi Kosor, može jedino tako da svi u tome sudjeluju. ''Tu su i drugi vlasnici Uljanika. Imamo određene skrbničke račune za koje uopće ne znamo tko su vlasnici Uljanika. Tu su i određene banke. Tu je s 12,5% Adris i Croatia osiguranje, znači ista grupacija. Tu su i radnici, tu su i bivši menadžeri. Vidimo da nitko nije kriv'', rekao je Darinko Kosor.

Državni novčanik treba, slažu se, ostati zatvoren. Država je do sad platila izdana jamstva dvije milijarde i 860 milijuna kuna i nad glavom joj stoji još milijarda i 700 milijuna kuna ako ne budu dovršena četiri broda koja su u visokoj fazi opremljenosti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr