Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pomoć u istrazi

Zapovjednik HRZ-a poziva građane: "Ako netko ima snimku nesreće helikoptera neka se javi MUP-u"

Andrija Jarak
Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr
Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u Zemuniku je razgovarao sa zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnim generalom Michaelom Križancem.

Istraga pada helikoptera Kiowa u kojem su poginula dvojica pilota mogla bi potrajati do godine dana, najavili su danas na konferenciji za javnost vojni istražitelji. Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec gotovao je u Dnevniku Nove TV. 

Pročitajte i ovo Sudar dva vojna malezijska helikoptera tragedija u Maleziji VIDEO Objavljena snimka strašne nesreće: Dva vojna helikoptera sudarila se tijekom vježbe, poginulo 10 ljudi Izvučena olupina helikoptera, ilustracija - 3 Brojne službe na terenu Izvlačenje ostataka mađarskog helikoptera: ''Radi se bez prestanka. Vojska sve to ručno iznosi''

"Crna kutija je jedan od sustava koji će nam svakako pomoći u rasvjetljavanju svih okolnosti i računamo na vrlo vrijedne podatke da zaključimo zašto i kako je došlo do nesreće", kaže Križanec.

Amerikanci su ponudili svoju pomoć u istrazi.

"Naš istražiteljski tim u istrazi će koristiti njihovu ekspertizu u smislu skidanja podataka s tog medija, analite podataka i eventualne izrade animacije leta u tim ključnim trenucima", kaže Križanec.

Objasnio je kako snimke leta iz helikoptera nema jer se kamere uglavnom koriste na letovima u sklopu obuke, dok se na redoviti letovi ne snimaju. Ako je netko snimio nesreću mobitelom ili nadzornim kamerama, Križanec moli da se javi MUP-u.

"Svaka mala činjenica u tom mozaiku će nam pomoći da rasvjetlimo slučaj", kaže Križanec.

Ostalih 15 Kiowa helikoptera prizemljeno je dok se na svakome ne obavi dubinska kontrola.

"Kroz dva-tri tjedna bi mogli biti u zraku, ali nećemo si dopustiti da s bilo kakvom sumnjom krećemo na zadaće", kaže Križanec.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene