Andrija Jarak
Andrija Jarak Foto: DNEVNIK.hr

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak u Zemuniku je razgovarao sa zapovjednikom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadnim generalom Michaelom Križancem.


Istraga pada helikoptera Kiowa u kojem su poginula dvojica pilota mogla bi potrajati do godine dana, najavili su danas na konferenciji za javnost vojni istražitelji. Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Michael Križanec gotovao je u Dnevniku Nove TV. 

Vezani članci Prizemljeno svih deset transportnih helikoptera Mi-171Sh - 4 HRZ o prizemljenim helikopterima: "Ruski izvođač je priznao grešku, svi radovi i materijal naplatit će se njima" Krijumčarenje ljudi, ilustracija Četvero u istražnom zatvoru zbog krijumčarenja ljudi od BiH do Slovenije kroz Hrvatsku

"Crna kutija je jedan od sustava koji će nam svakako pomoći u rasvjetljavanju svih okolnosti i računamo na vrlo vrijedne podatke da zaključimo zašto i kako je došlo do nesreće", kaže Križanec.

Amerikanci su ponudili svoju pomoć u istrazi.

"Naš istražiteljski tim u istrazi će koristiti njihovu ekspertizu u smislu skidanja podataka s tog medija, analite podataka i eventualne izrade animacije leta u tim ključnim trenucima", kaže Križanec.

Objasnio je kako snimke leta iz helikoptera nema jer se kamere uglavnom koriste na letovima u sklopu obuke, dok se na redoviti letovi ne snimaju. Ako je netko snimio nesreću mobitelom ili nadzornim kamerama, Križanec moli da se javi MUP-u.

"Svaka mala činjenica u tom mozaiku će nam pomoći da rasvjetlimo slučaj", kaže Križanec.

Ostalih 15 Kiowa helikoptera prizemljeno je dok se na svakome ne obavi dubinska kontrola.

"Kroz dva-tri tjedna bi mogli biti u zraku, ali nećemo si dopustiti da s bilo kakvom sumnjom krećemo na zadaće", kaže Križanec.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr