Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svega troje liječnika, dvoje iz obiteljske medicine i jedan stomatolog, sklopili su u proteklih mjesec dana ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje na temelju natječaja kojim se u gradovima i općinama žele popuniti prazna lliječnička mjesta, a građanima osigurati kvalitetnija zdravstvena zaštita.


Natječaj o popuni mreže zdravstvenih ustanova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, koji je otvoren do kraja veljače, HZZO raspisuje svake godine jer u mreži nedostaje 159 liječnika obiteljske medicine, 85 pedijatara, 58 ginekologa te 285 stomatologa.

Vezani članci Viralna fotografija liječnika koji grli oboljelog od koronavirusa Ova fotografija liječnika i oboljelog od koronavirusa obišla je svijet: ''Vidio sam starijeg pacijenta kako ustaje iz kreveta, plače i pokušava otići...'' Slika nije dostupna Popuštaju li liječnici obiteljske medicine?

U HZZO ističu kako je uglavnom riječ o općinama s malim brojem osiguranika za koje liječnici nemaju interesa. Upozoravaju i kako sve više liječnika odlazi u starosnu mirovinu, a nema ih tko zamijeniti.

Od troje liječnika koji su ispunili uvjete natječaja, jedan će praksu obavljati u Vrhovinama, općini sa oko tisuću stanovnika, drugi u općini Rešetari koja broji oko 5.000 ljudi, dok će stomatolog raditi u Pitomači.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove Tihomir Strizrep ističe kako HZZO nema mogućnosti bilo koga prisiliti da ide raditi tamo gdje ne želi, već samo može davati financijske poticaje onima koji to odluče.

Da bi se liječnike motiviralo za otvaranje prakse u malim mjestima, HZZO je snizio uvjete koje moraju ispuniti. Tako liječnik obiteljske medicine, sa inače propisanim standardom od 1.700 osiguranika, može početi raditi već ako ostvari minimalni uvjet od 680 pacijenata.

U mjestima sa malim brojem stanovnika, gdje nije moguće postići puni standard, HZZO će ugovornom liječniku financirati dio novca do punog iznosa glavarine.