Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Borna Filic/PIXSELL)
Ministar branitelja Tomo Medved (Foto: Borna Filic/PIXSELL) Foto: Borna Filic/PIXSELL

Trodnevni simpozij stručnjaka koji pružaju skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja započeo je u četvrtak u prostorima Zagrebačkog velesajma, a naglašeno je pitanje ujednačenog pristupa u rješavanju braniteljskih i stradalničkih problema.


Skup koji su otvorili ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar uprave Lovro Kuščević održava se u sklopu provedbe EU projekata ''Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata'' i "Stručno usavršavanje djelatnika Ministarstva hrvatskih branitelja".

Vezani članci Tomo Medved Medved u Vukovaru istaknuo: "Suradnja Srbije potpuno izostaje u rješavanju pitanja nestalih osoba" Tomo Medved Ministar Medved moli građane jednu bitnu stvar: Čestitao braniteljima Dan pobjede

Ciljevi su simpozija analizirati načine primjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji te osigurati jedinstveno postupanje nadležnih tijela u njegovoj primjeni, analizirati dostupne mogućnosti koje pružaju EU fondovi za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata u razdoblju do 2020. godine.

Jedan je od ciljeva i informirati o novim mogućnostima do 2030. godine, analizirati dostupne mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga branitelja kao i korištenja mjera za braniteljske zadruge i OPG-ove te provesti prezentacije i radionice za jačanje kapaciteta stručnjaka koji braniteljskoj i stradalničkoj populaciji pružaju psihosocijalnu skrb.

Ministar Medved kazao je kako se ovaj skup održava pola godine nakon stupanja na snagu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja te izrazio zadovoljstvo zbog velikog odaziva.

Cilj je simpozija analizirati primjene Zakona, prepoznati naučene lekcije te u panel-raspravama pronaći odgovore na ključna pitanja.

Panelisti će se osvrnuti na svoja iskustva, a sudionici će postavljanjem pitanja dobiti odgovore, kazao je. Sve je to s ciljem ujednačenog pristupa i tumačenja zakona i rješavanja eventualnih poteškoća koja se događaju u njegovoj primjeni, dodao je.

Ministar uprave Lovro Kuščević naglasio je ulogu državne uprave. Kazao je da je ovdje prisutno nekoliko ministarstava s jednim ciljem, a to je da se pokaže zajedništvo hrvatske vlade u provedbi Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Dodao je kako će se analizirati njegova provedba i da je državna uprava ta koja u prvom stupnju rješava sva ova pitanja, a da je ministarstvo uprave tu kako bi čulo probleme i poradilo na boljoj komunikaciji.

Naglasio je i proces digitalizacije uprave kao i ujednačenost provedbe zakona kako bi se postigla pravna sigurnost.

Tijekom tri dana trajanja simpozija predavanja i prezentacije održat će predstavnici ministarstava hrvatskih branitelja, zdravstva, uprave, poljoprivrede, regionalnog razvoja i fondova EU-a, za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom te drugi sudionici. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju