Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U prvih 9 mjeseci

Zaplijenjeno 4 milijuna cigareta i 7 tona duhana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je u prvih devet mjeseci ove godine zaplijenila gotovo dvostruko više cigareta i duhana nego u cijeloj prošloj godini.

U prvih devet mjeseci ove godine u Hrvatskoj smo zaplijenili oko sedam tona duhana i oko četiri milijuna cigareta, što je više nego u istom razdoblju lani, izjavio je danas u Opatiji na početku Međunarodne konferencije o borbi protiv nezakonite trgovine duhanskih proizvoda ravnatelj hrvatske Carinske uprave i pomoćnik ministra financija Zlatko Grabar.

Grabar je rekao da je prošle godine zaplijenjeno oko 2,3 milijuna cigareta i gotovo tri tone duhana te da je Carinska uprava, s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, radi povećanja učinkovitosti u sprječavanju krijumčarenja, organizirala mobilne ekipe na teritoriju Hrvatske i pojačala nadzor na graničnim prijelazima.

Ocijenio je da je krijumčarenje cigareta izvrsno planirana i organizirana aktivnost s malim rizikom te da kriminalnim organizacijama donosi znatnu materijalnu dobit, pri čemu je upozorio da je jedino moguće rješenje tog problema suradnja svih carinskih uprava i drugih tijela te pravodobna razmjena informacija.

Pročitajte i ovo PU sisačko-moslavačka i PU krapinsko-zagorska Velika akcija FOTO/VIDEO Razbijena grupa švercera: Zaplijenjeno više od 140.000 tisuća cigareta, pogledajte gdje su ih našli Slika nije dostupna Prodavali u blizini tržnice Črnomerec Policija uhitila švercere duhanom i cigaretama: Pronašli 321 kg rezanog duhana i 876 šteka raznih cigareta

>>Srbija: Tajkun optužen za šverc cigareta optužuje političare za ucjenu

Na dvodnevnoj konferenciji sudjeluje oko 60 predstavnika carinskih uprava i ministarstva unutarnjih poslova 12 zemalja jugoistočne Europe.

Glavna tema skupa jest 'Najbolje prakse u borbi protiv nezakonite trgovine duhanskih proizvoda', organizator je Centar za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi (Southeast European Law Enforcement Center - SELEC), pokrovitelj je proizvođač duhanskih proizvoda Japan Tobacco International (JTI), a domaćin hrvatska Carinska uprava Ministarstva financija.

Operativni direktor SELEC-a Cristian Duta rekao je da taj centar želi poduprijeti zemlje članice i poboljšati koordinaciju u borbi protiv organiziranoga kriminala čiji je ključni element prekogranična aktivnost.

Potpredsjednik korporativnih poslova u JTI Kent Brown naglasio je kako nezakonita trgovina zavarava sve - vlade, potrošače i tvrtke koje posluju poštujući zakone. Ocijenio je da problem nezakonite trgovine vlade ne mogu riješiti same, dodajući da njegova tvrtka pomaže vladama, regulatorima i provoditeljima zakona dijeleći informacije i razvijajući posebne programe.

Podsjetio je da su JTI i SELEC ove godine potpisali pismo namjere u kojemu su iskazali spremnost da se učini sve što je potrebno kako bi se iskorijenilo crno tržište duhanskih proizvoda. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene