Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštitite se

Znate li kako biti zdravstveno zaštićen u EU zemljama? Čini se da ne može lakše

Europsku zdravstvenu karticu možete podići u regionalnim centrima HZZO-a
Europsku zdravstvenu karticu možete podići u regionalnim centrima HZZO-a Tibor Marochini
Aktualno Galerija +0 Europsku zdravstvenu karticu možete podići u regionalnim centrima HZZO-a Galerija 1/1 >>
Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je stekla brojne pogodnosti - prelaziti granicu s osobnom iskaznicom, telefonirati po domaćim tarifama, ali i liječiti se besplatno u hitnim slučajevima u inozemstvu.

Kao članovi zajednice Europske unije, svaki hrvatski građanin koji ima obvezno zdravstveno osiguranje, ima pravo na Europsku karticu zdravstvenog osiguranja ili na engleskom European Health Insurance Card. Pravilnik o kartici na snagu je stupio 6. prosinca 2014. godine. Njome ostvarujete pravo liječenja u inozemstvu u hitnim slučajevima, a ugovoriti je, ne može biti lakše.

Pročitajte i ovo Terra Marascae Priča o poduzetnicima Procvat Dalmatinske zagore! Promijenili percepciju o radu na zemlji i u tome nisu sami Osjećaj „kao kod kuće“! Jednim potezom europskih institucija oduševili su se baš svi Bez razlika Osjećaj "kao kod kuće"! Jednim potezom europskih institucija oduševili su se baš svi

Kako do nje?
Dovoljno je otići u jedan od Regionalnih centara HZZO-a i ubaciti zdravstvenu iskaznicu u redomat. Kartica je gotova u svega nekoliko sekundi, a dobit ćete je u potpunosti besplatno. Uz ovu karticu, hrvatski građani ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u svim zemljama Europske unije, ali i u nekima izvan nje, poput Švicarske, Lihtenštajna, Norveške ili Islanda.

Kartica u pravilu vrijedi oko godinu dana, a pokriva zdravstvene troškove tijekom privremenog boravka u zemljama Europske unije.

Iako su prednosti Europske zdravstvene kartice brojne, važno je reći kako ona ne zamjenjuje putno osiguranje, već pokriva samo troškove medicinskih usluga u hitnim slučajevima. Također, važno je naglasiti kako se pokriveni troškovi odnose isključivo na javne ustanove, ne i na privatne.

Zato je bitno poduzeti sve mjere opreza jer u slučaju primjerice nezgode na skijanju ili planinarenju, ona ne pokriva troškove prijevoza ili spašavanja pacijenta.

Europski parlament svakodnevno donosi odluke koje utječu na život svakog građanina Europske unije, a kako biste se i sami uključili u donošenje odluka od vašeg interesa, ovog svibnja ne propustite priliku dati svoj glas.

Ovaj put glasam. Izbori za Europski parlamentodržat će se 26. svibnja

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene